'Teeven sloot al in 1998 deal met Cees H.'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sloot als officier van justitie al in 1998 een deal met drugshandelaar Cees H. Dat meldt Vrij Nederland donderdag op basis van stukken die het weekblad in handen heeft.

De deal uit 1998 hield in dat H. afstand deed van het geld waarop het Openbaar Ministerie beslag had gelegd, zes tot zeven miljoen gulden. In ruil zou H. worden vrijgelaten. Teeven zou de gratieverlening voor H. echter niet voor elkaar hebben gekregen, waardoor de deal niet doorging.

De toenmalige advocaat van H., Piet Doedens, heeft zich volgens Vrij Nederland beklaagd over het optreden van Teeven bij toenmalig minister van Justitie Benk Korthals (VVD). "Het optreden van mr. Teeven is in deze aan te merken als onjuridisch, onzorgvuldig, ondoorzichtig en derhalve onprofessioneel en oncontroleerbaar", schreef Doedens. Teeven trad volgens hem solistisch op en informeerde zijn superieuren veelal achteraf, en maar ten dele.

Het is niet duidelijk hoe de deal uit 1998 zich precies verhoudt tot de deal uit 2000 die het tv-programma Nieuwsuur deze week onthulde en waarover de Tweede Kamer donderdagmiddag debatteert. In 2000 sprak Teeven met H. af dat die 750 duizend gulden zou betalen. In ruil waste de overheid vijf tot zes miljoen gulden wit voor H. Deze afspraak zou geheim zijn gehouden voor de Belastingdienst.

Tegenwoordig zou H. zich nog altijd met drugshandel bezighouden. Er zouden aanwijzingen zijn dat hij betrokken is bij de import van cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Vrij Nederland werpt de vraag op of Teeven hem hiervoor startkapitaal heeft verschaft.