VVD komt met wet tegen bijstandstoerisme

De VVD wil het veel moeilijker maken voor migranten uit andere EU-landen om in Nederland bijstand te krijgen. Tweede Kamerlid Malik Azmani komt daartoe met een initiatiefwet, heeft hij donderdag laten weten. Daarin staat dat gemeenten vóór het verlenen van een bijstandsuitkering eerst aan de immigratiedienst IND moeten vragen of een EU-burger in Nederland mag zijn en blijven. Heeft de arbeidsmigrant geen recht op een rechtmatig verblijf, dan verliest hij het recht op bijstand.

Azmani verwijt PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dat hij te weinig onderneemt tegen bijstandstoerisme. Uit cijfers blijkt volgens de VVD'er dat dat sterk toeneemt. "Ik probeer Asscher al ruim een jaar in beweging te krijgen om hier wat tegen te doen. Maar hij staat erbij en hij kijkt ernaar."

Het liberale Kamerlid is geschrokken van de meest actuele cijfers uit de migrantenmonitor. Daaruit blijkt volgens hem onder meer dat het aantal Poolse migranten dat WW aanvraagt, in 1 jaar is toegenomen met 277 procent. Maar ook in bijstand is een forse stijging te zien, aldus Azmani. Het gaat in 1 jaar om 36 procent bij de Polen, 24 procent bij de Roemenen en 29 procent bij de Bulgaren.

"Het is prima om hier je handen uit je mouwen te steken, maar je hand ophouden doe je maar in je eigen land", zegt Azmani.