Leden verscheuren cao-akkoord CNV en NXP

CNV Vakmensen moet waarschijnlijk weer terug naar de onderhandelingstafel van chipfabrikant NXP uit Eindhoven. De vakbondsleden hebben het akkoord dat CNV maandag sloot woensdag van de hand gewezen, zo heeft de vakbond woensdag gemeld.

De leden vinden dat het resultaat niet in de buurt komt van de eisen die de vakbonden bij de fabriek op tafel hadden gelegd. Ze vinden dat het akkoord zorgt voor een tweedeling tussen hogere en lagere echelons werknemers, waarbij die laatste groep er 'bekaaid' vanaf komt. De werknemers staakten in februari al voor hogere lonen.

CNV had maandag loonsverhogingen afgesproken tussen de drie en 4,25 procent. Daarvoor in ruil moeten de werkgevers dan wel meer pensioenpremie gaan betalen.

Volgende week wordt een nieuwe ledenvergadering gehouden. Na afloop besluit CNV wat de volgende stap is. De bond baseert zich dan op de uitkomst van de ledenraadpleging bij de andere bonden.

FNV Metaal, dat maandag ook overeenstemming met NXP bereikte, weet vrijdag 28 maart of de leden instemmen met het akkoord.

NXP heeft locaties in Eindhoven en Nijmegen. Er werken ongeveer 2500 mensen.