OM onderzoekt ronselen stemmen in Soest

Justitie heeft een oriënterend onderzoek ingesteld naar mogelijke ronselpraktijken in Soest. Dat is besloten na een melding van burgemeester van Soest Rob Metz (VVD) en overleg met de Kiesraad, meldt het OM in Utrecht woensdag.

Het onderzoek van de Rijksrecherche moet uitwijzen of in strijd met de Kieswet is gehandeld. In een uitzending van het tv-programma Pownews was afgelopen maandag te zien hoe de lokale PvdA-lijsttrekker Osman Suna bij een moskee probeerde stembiljetten en kopieën van identiteitsbewijzen te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Hij zou hierbij hulp hebben gekregen van een ander PvdA-lid. Suna heeft zich teruggetrokken als raadslid en lijsttrekker.

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat het nog niet om een 'volledig opgetuigd' strafrechtelijk onderzoek gaat. "We kunnen niet alleen afgaan op de uitzending van Pownews. We zullen praten met betrokkenen en de beelden bekijken. We willen weten hoe groot dit allemaal is en hoe vaak het is voorgekomen", zegt een woordvoerder.

In de wet staat dat van ronselen van stemmen sprake is als iemand met giften of beloften wordt omgekocht, licht de woordvoerder toe. Dat roept de vraag op of het handelen van Suna wettelijk strafbaar is omdat hij om stemkaarten vroeg zonder hiervoor iets aan te bieden. In het onderzoek wordt ook naar de omvang van de beweerde ronselpraktijken gekeken.