Teeven wuift kritiek 'witwasoperatie' weg

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maakt zich geen zorgen over de gevolgen van de berichtgeving over een deal die hij als officier van justitie sloot met een drugshandelaar. Tegenover de NOS zegt hij dat er niets aan de hand is.

"Ik was toen officier van justitie en de minister was verantwoordelijk voor het Openbaar Ministerie. Ik weet precies wat er gebeurd is, maar de minister voert het woord. Ik maak me totaal geen zorgen", aldus Teeven.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur laat via Twitter weten dat hij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om verdere opheldering heeft gevraagd over de deal. Volgens Teeven zijn er veertien jaar geleden ook al Kamervragen gesteld. Toen was er 'niks aan de hand', zegt hij. "En dat is nog steeds zo."

Nieuwsuur bracht het nieuws over de deal van Teeven dinsdagavond naar buiten. In 2000 werd meer dan vijf miljoen gulden aan zwart geld door justitie witgewassen, terwijl de Belastingdienst van niets wist. De drugshandelaar, Cees H., moest 750 duizend gulden betalen, de rest van de miljoenen werden via justitie teruggestort. Deskundigen zeggen dat de deal tegen de regels was.