Oehoe heeft het naar zijn zin in Limburg

De oehoe blijkt het naar zijn zin te hebben in Limburg. In de provincie zijn veertien territoria van de grootste uil van Europa gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van Ark Natuurontwikkeling. De natuurclub kan nog niet zeggen om hoeveel uilen het precies gaat. "Het zijn er zeker veertien, maar wellicht zijn in sommige gebieden broedende paartjes actief", zegt een woordvoerder van de natuurclub.

Het vervolgonderzoek van Ark gaat zich dan ook richten op het zoeken van nesten en het tellen van de vogels. Het eerste broedende stelletje werd in 1997 gespot in een mergelgroeve bij Maastricht. Volgens Ark zijn er verschillende oorzaken aan te wijzigen voor de spectaculaire stijging van het aantal uilen sinds die tijd.

Dit is de eerste keer dat grondig onderzoek is gedaan naar de populatie oehoes in Limburg. "Het kan zijn dat ze er altijd al waren, maar dat we ze gewoon niet hebben gezien", aldus de zegsvrouw van Ark. Meer waarschijnlijk is echter dat de dieren zijn overgekomen uit de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. "Daar leeft een grote populatie oehoes. Naarmate er meer jonge dieren komen, moeten die steeds verder trekken op zoek naar een eigen gebied."

De oehoe komt vooral voor in bergachtige gebieden en daarom bevalt Limburg hem blijkbaar ook. "De steile wanden van de groeves trekken de uilen aan", zegt de woordvoerder. De uil is echter ook al gespot in zandgroeves en in grote bossen. Onderzoeker René Janssen noemt de resultaten van het onderzoek 'boven verwachting'.

"Hier hadden we op gehoopt, maar dat we echt zo veel territoria hebben kunnen vinden is fantastisch. Oehoes roepen in de ochtend- en avondschemering. Als je dan 's ochtends voor dag en dauw een vrouwtje hoort antwoorden op de roep van een mannetje is dat geweldig", zegt Janssen.

De oehoe is de grootste Europese uil met een gemiddelde hoogte van zo'n 65 cm en een spanwijdte tot bijna twee meter. Het voedsel van de nachtvogel bestaat uit muizen, ratten, konijnen en duiven. Het broedseizoen van de oehoe begint in februari en in de vroege voorjaarsmaanden laten de uilen zich het meest horen.

De oehoes zijn in opdracht van de provincie Limburg twee jaar onderzocht. Het onderzoek moet de provincie en terreinbeheerders inzicht geven over het beheren van de leefgebieden van de uilen.