FOK!toen: Mud

Vandaag gaan we precies veertig jaar terug in de tijd. Nederland was in de ban van de glamrock en de Britse band Mud stond op de eerste plaats in de Top 40 met het singletje 'Dyna-Mite'. In FOK!toen vandaag een terugblik op deze immens populaire band uit de zeventiger jaren.

De Nederlandse single van Mud met Dyna-Mite A
De Nederlandse single van Mud met Dyna-Mite

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Mud moeten we terug naar 1966. Zanger Les Gray en drummer Dave Mount besluiten om een eigen bandje te gaan beginnen en richten samen met bassist Ray Stiles en gitarist Rob Davis de band Mud op. De mannen laten zich inspireren door diverse rock-'n-roll-artiesten en brengen in 1967 bij CBS Records hun eerste singletje 'Flower Power' uit. De single heeft echter weinig succes, net als de opvolger 'Up the Airy Mountain'.

De eerste single van Mud uit 1967
De eerste single van Mud uit 1967

Vanaf 1969 heeft de groep kortstondig een platencontract bij Phillips waar de singles 'Shangri-La' en 'Jumping Jehosaphat' worden uitgebracht, met wederom tegenvallende verkoopcijfers. Nadat de groep een ontmoeting heeft gehad met producer Micjie Most, krijgen ze een contract bij zijn label RAK Records en gaan de bekende producers en tekstschrijvers Nicky Chinn en Mike Chapman voor Mud aan het werk. Eind 1973 verschijnt de single 'Crazy' waarmee de mannen de 12e plaats in de Britse hitlijst weten te halen. Mud heeft eindelijk haar eerste succes binnen.

De Nederlandse single van Mud met Dyna-Mite
De Nederlandse single van Dyna-Mite

De hits
In 1974 zou de groep maar liefst vijfmaal in de top 10 van de Nederlandse Top 40 eindigen, waarvan viermaal op de allerhoogste plaats. Zo verschenen achtereenvolgend de singles 'Tiger Feet' (#1) , 'The Cat Crept In' (#1), 'Rocket' (#3) en de kerstsingle 'Lonely This Christmas' (#1). De meest succesvolle single van Mud was echter op 2 februari 1974 in de Top 40 verschenen en stond vanaf de week van 9 maart op nummer 1 in Nederland. We hebben het dan over de single 'Dyna-Mite'.

De Belgische single van Mud met Dyna-Mite
De Belgische single van Dyna-Mite

'Dyna-Mite' was een liedje dat Nicky Chinn en Mike Chapman eigenlijk hadden geschreven voor de glamrockers van The Sweet. Deze zagen echter niks in het liedje en wezen het af. Chinn en Chapman hadden echter een andere mening en besloten om het liedje dan maar aan de mannen van Mud te geven. Vooral in Nederland en België scoorde Mud een enorme hit met dit nummer, dat alleen op single werd uitgebracht. Zo stond 'Dyna-Mite' in Nederland maar liefst 14 weken in de Top 40, waarvan 4 weken op de eerste plaats. In België was de single 13 weken aaneen in de hitlijst te vinden en zou daar op de we plaats blijven steken.

De Zweedse single van Mud met Dynamite
De Zweedse single van Dynamite

In Groot-Brittannië en Ierland zou de groep haar grootste hit scoren met de single 'Tiger Feet'. Van deze single werden in alleen Groot-Brittannië in 1974 al meer dan 700.000 exemplaren verkocht en was daarmee de bestverkochte single van dat jaar. De groep was vanaf dat moment regelmatig te gast in programma's zoals BBC’s Top Of The Pops en ook AVRO's Toppop wordt met een bezoekje vereerd. Ook verscheen het album Mud Rock, waarop vreemd genoeg de hits niet stonden, maar waren vervangen door een medley van 'Dyna-Mite', 'The Cat Crept In' en 'Tiger Feet'.

Borsthaar
Ook in 1975 zet het succes van de groep gestaag door. Zo staan de mannen maar liefst met zeven singles in de Britse Top 40 van dat jaar. In maart en april 1975 gaat de groep op toernee door Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, Oost-Duitsland en België. Het is tijdens deze toernee dat de groep te maken krijgt met censuur als de Oost-Duitsers het optreden van Mud niet willen uitzenden vanwege het kostuum van zanger Les Gray. Tenslotte wilden de communisten niet dat de tere kinderzieltjes zouden worden geraakt door de aanblik van Grays woeste bos borsthaar.

Mud in Vlagtwedde (Nieuwsblad van het Noorden van 20 mei 1974)
Mud in Vlagtwedde (Nieuwsblad van het Noorden van 20 mei 1974)

Ook is de groep in 1975 te zien in de film You’re Never Too Young To Rock, waarin ook The Rubettes en Gary Glitter optreden. De film was, ondanks de prima soundtrack, geen groot succes. In april 1975 verschijnt de laatste single van Mud op RAK Records en de mannen zouden daarna ook afscheid nemen van Chinn en Chapman.

De latere jaren
Na hun afscheid van RAK Records ging Mud verder bij het label Private Stock. Inmiddels was de band uitgebreid met toetsenist Andy Ball. Met singles als 'L’L’Lucy' en 'Show Me You’re a Woman' bewezen de mannen dat ze ook zonder het befaamde tekstschrijversduo in staat waren om hits te scoren. Zo verschijnt in december 1975 het derde album Use Your Imagination, waarop we maar liefst zes zelfgeschreven nummers van de band aantreffen.

Uit de Leeuwarder Courant van 25 juni 1976
Uit de Leeuwarder Courant van 25 juni 1976

In 1976 werd pijnlijk duidelijk dat de hoogtijdagen van de glamrock voorbij waren en ook Mud slaagde er niet echt meer in om nog grote hits te scoren. Hun meest succesvolle single was notabene een cover van Bill Withers' 'Lean On Me'. Als eind 1976 het door Pip Williams (Status Quo) geproduceerde album It’s Better Than Working verschijnt horen we ook een behoorlijke muzikale verschuiving van de groep.

In 1977 brengt Les Gray zijn eerste solo-single uit en de groep krijgt een platencontract bij RCA Records. Op het label verschijnen twee albums, Mud Rock On en As You Like It en een aantal singles. Nadat in 1978 het contract met RCA was verlopen, verlaat ook Les Gray de band. In 1979 brengt de groep nog de single 'Drop Everything And Run' uit, met zangeres Margo Buchanan, maar deze zou de hitlijst niet eens halen. Begin 1980 laat het management weten dat de groep Mud de handdoek in de ring heeft gesmeten.

Mud - Lean On Me

Waar zijn ze nu?
Les Gray zou later weer gaan touren met Les Gray's Mud en was overal in Europa te zien en te horen. In 2003 moest hij echter het toeren opgeven vanwege zijn gezondheid. Gray leed al jarenlang aan strottehoofdkanker. Nadat de muzikant in februari tot tweemaal toe werd getroffen door een hartaanval zou hij op 21 februari 2004 in een ziekenhuis in Portugal overlijden.

Dave Mount was na Mud helemaal klaar met de muziekwereld. Hij ging met zijn gezin in Londen wonen en was te zien in programma's zoals Never Mind the Buzzcocks. Op 2 december 2006 pleegde de voormalige drummer zelfmoord. Mount leed ook aan een hartkwaal.

Uit de Leeuwarder Courant van 24 februari 2004
Uit de Leeuwarder Courant van 24 februari 2004

Ray Stiles zou na Mud een single opnamen met de groep Foton en zou daarna een vast bandlid worden van The Hollies, waarin hij tot de dag van vandaag nog steeds speelt.

Rob Davis zou na Mud een blauwe maandag in de band The Darts spelen en ging zich daarna met veel succes richten op het produceren van hit-singles. Zo produceerde Davis singles voor artiesten zoals Kylie Minogue ('Can’t Get You Out Of My Head'), Atomic Kitten ('Maybe I’m Right' en 'Love Won’t Wait'), Gareth Gates ('(I’ve Got No) Self Control') en allSTARS ('Going All The Way').

Discografie
Singles
1967
Flower Power / You're my Mother
1968
Up the Airy Mountain / The Latter Days
1969
Shangri-La / House on the Hill
1970
Jumping Jehosaphat / Won't Let It Go
1973
Crazy / Do You Love Me
Hypnosis / Last Tango in London
1974
Dyna-mite / Do It All Over Again
Tiger Feet / Mr. Bagatelle
The Cat Crept In / Morning
Rocket / The Ladies
In the Mood / Watching the Clock
Lonely This Christmas / I Can't Stand It
1975
The Secrets That You Keep / Still Watching The Clock
Oh Boy / Watching The Clock
Moonshine Sally / Bye Bye Johnny
One Night / Shake, Rattle and Roll/See You Later Alligator [medley]
Hula Love / Dyna-mite/The Cat Crept In/Tiger Feet [medley]
L'L'Lucy / My Love Is Your Love
Show Me You're a Woman / Don't You Know
1976
Nite on the Tiles / Time and Again
Shake It Down / Laugh Live Love
Living Doll / Blue Moon
Let's Have A Party / I Love How You Love Me
Beating Around the Bush / Under the Moon of Love
Lean on Me / Greacian Lament
1977
Slow Talking Boy / Let Me Out
Just Try a Little Tenderness / Gives You The Good Times Now
1978
Cut Across Shorty / We've Got To Know
Drift Away / Let Me Get (Close To You)
1979
Why Do Fools Fall in Love/Book of Love / Run Don't Walk
Drop Everything and Run / Taking The Easy Way Out
You'll Like It / Can't Stop
1980
Rico / Make a Buck
1982
Lipstick on Your Collar / Don't Ever Change

Albums
1974
Mud Rock
1975
Mud Rock Volume 2
Mud's Greatest Hits
Use Your Imagination
1976
It's Better Than Working
1977
Mudpack
1978
Rock On
1979
As You Like It
1982
Mud Featuring Les Gray
1990
Let's Have A Party