Arabische Liga erkent Israël niet als joodse staat

De Israëlische eis aan de Palestijnen om Israël te erkennen als joodse staat is feitelijk een eis om de rechten van Palestijnse vluchtelingen te ondermijnen. Dat heeft de Arabische Liga zondag verklaard.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vorige week dat de Palestijnen Israël als joodse staat moeten erkennen, om te laten zien dat de vredesonderhandelingen hun ernst zijn. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wees Netanyahu's eis al af, en hij weet zich nu dus gesteund door de Arabische Liga.

Door Israël als joodse staat te erkennen zal het moeilijk worden voor Palestijnen om in de toekomst terug te keren naar hun oude woningen binnen Israël, zo redeneren de Palestijnen en de Liga. Het zogenoemde recht op terugkeer is een van de meest omstreden aspecten van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De erkenning zou volgens Abbas ook problemen opleveren voor Arabieren die momenteel nog in Israël wonen.

De Liga wil dat een internationale conferentie wordt belegd over het lot van de Palestijnen. Ook moet het optreden van het zogenoemde Kwartet dat bemiddelt bij de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen tegen het licht wordt gehouden, aangezien er geen vorderingen zijn geboekt om tot 'een rechtvaardige en alomvattende vrede te komen', aldus de verklaring van de Liga. Het Kwartet bestaat uit de Verenigde Staten, Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland.

Abbas spreekt 17 maart met de Amerikaanse president Barack Obama. De Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riyad Malki zei zondag dat de verklaring van de Liga een mooie steun in de rug is voor Abbas. "De ministers van buitenlandse zaken zeggen met deze resolutie tegen Abbas: ga naar Washington en spreek namens ons allen."