Boeing 777 verdwenen, gestolen paspoorten gebruikt

Een vliegtuig van Malaysia Airlines met aan boord 227 passagiers en 12 bemanningsleden wordt vermist. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij zaterdag.

Het toestel was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking toen het contact rond half 3 's nachts werd verbroken. Sindsdien is er van de Boeing 777-200 niets meer vernomen. Het toestel had rond middernacht (Nederlandse tijd) moeten landen.

"Malaysia Airlines is momenteel met de autoriteiten aan de slag om het toestel te lokaliseren", aldus een verklaring.

Het vermiste toestel (Foto: Wikicommons)
Het vermiste toestel (Foto: Wikicommons)

Update 03.30 uur
Het is inmiddels zeven en een half uur geleden dat er voor het laatst contact was met de cockpit van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. Het radiosignaal met het toestel ging verloren terwijl het in het luchtruim boven Vietnam vloog.

In de Boeing 777 zaten inzittenden van dertien verschillende nationaliteiten. Momenteel wordt er druk in het gebied gezocht naar het vermiste vliegtuig. "Er is een minimale kans dat het toestel ergens een noodlanding heeft kunnen maken, maar de mogelijkheid wordt nog niet helemaal uitgesloten", aldus Matthew Wald van de New York Times op CNN.

Update 03.50 uur
Het gerucht dat het toestel een noodlanding zou hebben gemaakt in het Chinese Nanning wordt door Malaysia Airlines naar het land der fabelen verwezen. Om 04.00 uur volgt een persconferentie. Deze is onder meer op CNN te volgen. Via diverse bronnen op Twitter vernemen we dat het vliegtuig mogelijk al boven de Zuid-Chinese Zee vloog toen het van de radar verdween.

Update 04.45 uur
Bij de persconferentie van Malaysia Airlines was weinig nieuws te melden. Wel is bekendgemaakt dat er inzittenden van veertien verschillende nationaliteiten worden vermist, waaronder ook 1 Nederlandse passagier. Aan boord van vlucht MH370 zaten verder 153 Chinezen, 38 Maleisiërs, 12 Indonesiërs, 7 Australiërs, 4 Amerikanen, 3 Fransen, 2 Nieuw-Zeelanders, 2 Canadezen, 2 Oekrainers, 1 Rus, 1 Italiaan, 1 Taiwanees en 1 Oostenrijker.
Familieleden van de vermiste passagiers en crew van het vliegtuig beginnen zich ondertussen te verzamelen op het vliegveld van Peking.

Er is ook een internationaal telefoonnummer opengesteld voor meer informatie: +603 7884 1234.

Update 05.40 uur
Inmiddels is bekend geworden wie er aan de stuurknuppel van de Boeing 777-200 zat. Het betreft kapitein Zaharie Ahmad Shah, een 53-jarige Maleisiër met zo'n 18.365 uur vliegervaring. Shah werkte bij Malaysia Airlines sinds 1981. Co-Piloot was de 27-jarige Maleisiër Fariq Ab.Hamid, die ook al zo'n 2763 uur had gevlogen sinds hij in 2007 bij de luchtvaartmaatschappij ging werken. Het is ondertussen nog steeds een raadsel waar het grote vliegtuig is gebleven.

Update 06.00 uur
Via onbevestigde bronnen op Twitter zouden Vietnamese media melden dat de Vietnamese marine heeft bevestigd dat het toestel zo'n 246 kilometer ten zuiden van het eiland Phu Quoc in de oceaan zou zijn neergestort. Nogmaals, dit betreft onbevestigde bronnen.

Update 07.15 uur
De Vietnamese autoriteiten hebben signalen van de vermiste vlucht van Malaysia Airlines opgepikt. Dat gebeurde enkele uren nadat de Boeing 777 tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing vermist raakte, melden Vietnamese media.

Een Vietnamees reddingsteam zou de signalen ongeveer 225 kilometer ten zuidwesten van de zuidelijke provincie Ca Mau hebben opgevangen. Momenteel wordt nagegaan of het vliegtuig inderdaad op de locatie waar de signalen vandaan komen is gecrasht.

Update 09.50 uur
De Maleisische autoriteiten zeggen dat er nog altijd geen spoor is van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Vietnamese staatsmedia meldden eerder dat het toestel met 239 mensen aan boord in zee is neergestort op 250 kilometer van het Vietnamese eiland Tho Chu, dat onder Cambodja ligt.

De Maleisische Vervoersminister liet weten dat hij geen informatie heeft dat het toestel is neergestort bij het Vietnamese eiland. Er zouden geen wrakstukken zijn gevonden. Ook Malaysia Airlines meldt dat niet bekend is waar de Boeing is. Onder de inzittenden zou ook een Nederlander zijn.

Vietnamese staatsmedia meldden kort na de eerste berichtgeving dat een hoge officier van de marine misschien te vroeg heeft gesproken. Hij zou hebben gezegd dat het toestel 'mogelijk' is gecrasht bij het eiland. 

Update 13.40 uur
Er is nog immer niks bekend over het lot van het vliegtuig en de passagiers. Verhalen over bevestiging dat het vliegtuig zou zijn neergestort worden ten stelligste ontkend door Malaysia Airlines en de autoriteiten. In Peking lopen de emoties intussen hoog op. Familieleden van Chinese inzittenden van de vermiste Boeing 777 zijn boos op Malaysia Airlines. Ze hebben zaterdag in Peking zeer emotioneel gereageerd omdat ze vinden dat de luchtvaartmaatschappij ze niet goed op de hoogte houdt.

"Er is hier niemand van Malaysia Airlines. We willen iemand zien. Ze hebben ons niet eens een passagierslijst gegeven!", aldus een Chinese man. "Ze behandelen ons slechter dan een hond", zei iemand anders.

De familieleden zijn naar een hotel gebracht vlakbij de luchthaven van Peking. Ze moesten daar in een zaal wachten op informatie. Op een gegeven moment stormden enkele tientallen mensen naar buiten; woedend omdat ze nog niets hadden gehoord.

Update 14.00 uur
Novum vertelt dat gevechtsvliegtuigen van de Vietnamese luchtmacht op zee twee olievlekken hebben waargenomen die mogelijk afkomstig zijn van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines dat in de vroege uren van zaterdag van de radar verdween.

Update 17:11
Twee namen op de lijst met passagiersgegevens van het vermiste toestel van Malaysia Airlines zijn van personen van wie het paspoort in Thailand gestolen is. Dat hebben de ministeries van buitenlandse zaken van Italië en Oostenrijk zaterdag gezegd.

Een Italiaan wiens naam op de lijst staat, reist momenteel door Thailand en bevond zich niet aan boord van het noodlottige vliegtuig, zei het ministerie in Rome. Luigi Maraldi had in augustus aangifte gedaan van de diefstal van zijn paspoort. Inmiddels heeft Maraldi zijn thuisfront gerustgesteld.

Ook een Oostenrijkse naam op de lijst hoort niet bij de persoon die aan boord van het toestel was. De naam stond in een paspoort dat twee jaar geleden in Thailand gestolen werd, zei het Oostenrijkse ministerie.

De passagierslijst is inmiddels vrijgegeven.