'Syrië mist deadline chemische wapens in maart'

Syrië gaat een deadline in de plannen voor de vernietiging van zijn productiefaciliteiten voor chemische wapens volgende week niet halen, meldt persbureau Reuters donderdag op gezag van bronnen bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Het gaat om twaalf door Syrië bij het OPCW opgegeven installaties die volgens het plan dat met de Verenigde Staten en Rusland overeen is gekomen voor 15 maart vernietigd moeten zijn. "Dat zal zeker niet worden gehaald", zei een anonieme OPCW-medewerker die betrokken is bij het overleg met Syrië. Het gaat om zeven 'verharde' vliegtuighangars en vijf ondergrondse installaties die op dit moment nog geen van alle ontmanteld zijn.

Syrië had al meer in de plannen aangegeven termijnen gemist. De regering in Damascus stemde er vorig jaar mee in alle faciliteiten voor chemische wapens te vernietigen en 1300 ton giftige chemicaliën ter vernietiging over te dragen aan een gezamenlijke missie van de OPCW en de Verenigde Naties. Het heeft tot 30 juni de tijd om zijn programma voor chemische wapens geheel op te doeken.

De plannen voorkwamen Amerikaanse raketaanvallen waar Washington mee had gedreigd nadat bij een aanval met het zenuwgas sarin op 21 augustus in een voorstad van Damascus honderden mensen waren omgekomen. Syrië miste een termijn op 5 februari om alle chemicaliën voor vernietiging naar het buitenland te verschepen en loopt weken achter op het schema. Het heeft de overdracht van giftige stoffen versneld, waaronder deze week een partij mosterdgas, maar zal ook een termijn voor het neutraliseren van alle chemicaliën op zee op 30 maart niet halen, zeggen bronnen van de OPCW tegen Reuters.

Het regime van president Bashar Assad beroept zich op veiligheidsproblemen en een gebrek aan bepaalde apparatuur, maar zegt nog steeds achter de gemaakte afspraken te staan. Het hoofd van de missie van de OPCW en VN, Sigrid Kaag, zei woensdag voor de Veiligheidsraad dat de Syrische autoriteiten een nieuw tijdsbestek hebben gegeven waarin de verwijdering en vernietiging in Syrië zelf in de tweede helft van april voltooid zal zijn. Ook volgens het herziene tijdsbestek zal volgens Kaag 'als alles goed gaat de algehele deadline van 30 juni worden gehaald'.