Bejaarde ex-bewakers Auschwitz vrijgelaten

Drie Duitse mannen die er van worden verdacht in de Tweede Wereldoorlog bewakers te zijn geweest in vernietigingskamp Auschwitz zijn voorlopig weer vrij. Een woordvoerster van de openbaar aanklager in Stuttgart benadrukt dat het onderzoek naar de drie nog steeds loopt.

Een 92-jarige verdachte kwam donderdag vrij, nadat hij een borgsom had betaald en zijn paspoort had ingeleverd. De andere twee, van 94 en 88 jaar, werden vorige week al op vrije voeten gesteld. De drie werden vorige maand vastgezet.

Volgens de woordvoerster worden de mannen nog altijd van dezelfde strafbare feiten verdacht. Voor het onderzoek wordt het echter onnodig geacht om ze nog vast te houden.

In totaal lopen in Duitsland nog onderzoeken naar zo'n dertig mensen die in Auschwitz zouden hebben gewerkt.

Medeplichtigheid aan moord volstaat sinds het proces van de in Oekraïne geboren oorlogsmisdadiger John Demjanjuk om voormalige nazikampbewakers alsnog achter de tralies te krijgen. Demjanjuk overleed in 2012 in afwachting van zijn beroep tegen het vonnis dat hij medeplichtig was aan de moord op 28.060 mensen in Sobibor, waar hij als kampbewaker had gewerkt. Hij was de eerste in Duitsland die slechts op die grond - kampbewaker in Sobibor - schuldig werd bevonden aan medeplichtigheid aan moord, omdat hij, alhoewel een radertje, had meegewerkt aan het draaiend houden van een dodenkamp.