'Ook BVD onderzocht top justitie'

De drie officieren van justitie die in 1997 door de politie zouden zijn verdacht van betrokkenheid bij seksfeestjes met minderjarige jongens zijn ook jarenlang onderzocht door inlichtingendienst BVD, de huidige AIVD. Hierbij werden onder meer hun creditcarduitgaven tegen het licht gehouden, schrijft De Telegraaf donderdag op basis van geheime onderzoeksdossiers.

Oud-politieman Leendert de Koter verklaarde woensdag onder ede in de rechtbank in Utrecht dat de politie in 1997 onderzoek deed naar deze drie hoofdofficieren van justitie en Joris Demmink, een voormalig topambtenaar. Demmink wordt in de stukken van de BVD niet genoemd, schrijft De Telegraaf.

Het onderzoek van de inlichtingendienst zou zijn gericht op de aanwezigheid van pedonetwerken in de top van het Openbaar Ministerie. Een ander onderzoek van de dienst richtte zich juist op valse beschuldigingen van kindermisbruik. Die zouden afkomstig zijn van het zware criminele milieu en zouden er op zijn gericht om justitie te destabiliseren.

De beschuldigingen leidden volgens de krant destijds tot een ernstige gezagscrisis binnen de top van het Openbaar Ministerie. Het onderzoek van de BVD leverde volgens de krant geen strafbare feiten op.