Verdachte transacties met Oekraïens geld gemeld

Banken en andere financiële instellingen hebben de afgelopen tijd meldingen gedaan van verdachte transacties met Oekraïens geld dat mogelijk zou worden weggesluisd uit Nederland. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdagavond gezegd in de Tweede Kamer.

Financiële instellingen moeten transacties melden als er mogelijk sprake is van het wegsluizen van door corruptie verkregen geld. Dat moet gebeuren bij de Financial Intelligence Unit, die de opsporingsdiensten kan inschakelen. Die kunnen een verdachte transactie vervolgens tegenhouden.

Na de meldingen is actie ondernomen, zei Dijsselbloem. Meer details wilde hij niet geven, om te voorkomen dat Oekraïeners met verdacht geld van de informatie profiteren. "Alles wat ik erover zeg zou ertoe kunnen leiden dat sommige mensen de conclusie trekken dat zij nog niet in beeld zijn."

De Tweede Kamer is er niet gelukkig mee dat de twee weken geleden aangekondigde EU-sancties tegen de kliek rond de inmiddels verdreven president Viktor Janoekovitsj nog altijd niet van kracht zijn. De partijen vrezen dat het geld in de tussentijd allang is verdwenen.

Donderdag publiceert de EU een lijst van achttien Oekraïeners van wie de tegoeden moeten worden bevroren.