Kamer: miljarden voor Oekraïne

De Tweede Kamer bespreekt woensdagavond het steunpakket dat de Europese Commissie aan Oekraïne wil geven. PVV-leider Geert Wilders noemt het 'ongelooflijk' dat het kabinet geen belastingverlaging wil doorvoeren, maar dat er wel geld naar Oekraïne gaat.

De Tweede Kamer had woensdagavond al een debat over de sancties tegen Oekraïne op de planning staan, met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Het debat gaat nu ook over het steunpakket. Wilders bepleitte dat ook premier Mark Rutte (VVD) naar de Kamer zou komen, maar daarvoor kreeg hij geen steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil opheldering over de precieze samenstelling van het steunpakket en de voorwaarden die eraan zijn gekoppeld. Ook mag het niet leiden tot een hogere Europese begroting. "Die heeft Nederland nu juist omlaag weten te krijgen, en dat moeten we zeker zo houden", zegt Ten Broeke. "Het kan niet zo zijn dat we extra geld moeten ophoesten om Oekraïne te ondersteunen."

President José Manuel Barroso presenteerde woensdag een steunpakket ter waarde van elf miljard euro voor Oekraïne. Drie miljard daarvan komt van de Europese begroting: 1,4 miljard als gift en 1,6 miljard als lening. Daarnaast belooft Barroso acht miljard euro van de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Rutte is donderdag bij een ingelaste Europese top in Brussel over Oekraïne.