Advies: verbied pedovereniging Martijn toch

De pedofielenvereniging Martijn moet toch worden verboden. Dat adviseert de advocaat-generaal in een woensdag gepubliceerd advies aan de Hoge Raad. Doorgaans worden adviezen van de advocaat-generaal opgevolgd.

De vereniging werd in 2012 verboden door de rechtbank in Assen, maar het gerechtshof in Leeuwarden vernietigde dat vonnis vorig jaar. Het hof oordeelde dat de bezigheden van de vereniging wel in strijd zijn met de openbare orde, maar dat geen sprake is van dreigende maatschappelijke ontwrichting, wat nodig is om een vereniging te kunnen verbieden. De advocaat-generaal denkt hier echter anders over dan het hof.

Als het idee dat seksueel contact tussen volwassenen en kinderen normaal is wordt uitgedragen en grootschalig wordt verheerlijkt, kunnen ouders volgens de advocaat-generaal zo bezorgd raken dat ze hun kinderen niet meer naar school durven sturen of weghouden van kinderdagverblijven en sportclubs. De ideeën die de vereniging uitdraagt zouden op die manier leiden tot een ontwrichting van de samenleving.

De Hoge Raad zou aanvankelijk aanstaande vrijdag uitspraak doen, maar de uitspraak is verzet naar 18 april.