Nymphomaniac te seksueel voor Turkije

De film Nymphomaniac van de Deense regisseur Lars von Trier mag niet in Turkije worden vertoond. De premièredatum van het tweeluik stond eerst gepland op 14 en 21 maart, maar de Turkse filmkeuringsdienst heeft besloten de film vanwege de expliciete seksscènes te verbieden, schrijft de Britse krant Daily Telegraph.

Ook zouden scènes met extreem geweld tegen vrouwen de filmkeurders hebben bewogen tot hun besluit. Uiteindelijk stemden zes van de acht tegen de film. Één van de twee keurders die de film wel geschikt vond voor de Turkse bioscopen noemt het besluit 'grenzend aan censuur'.

Eerder werd in Roemenië al het tweede deel van Nymphomaniac verboden, maar door protesten van ontzette filmliefhebbers werd de film uiteindelijk toch vertoond. In Nederland heeft de film een leeftijdskeuring van 16 jaar en ouder, de hoogste in Nederland.

Nymphomaniac, met Charlotte Gainsbourg en Stellan Skarsgård in de hoofdrollen, gaat over een nymfomane die haar wederwaardigheden vertelt aan de man die haar op straat heeft gered van een afranseling. Naarmate de avond vordert merkt hij dat hij onverwachte gevoelens voor haar krijgt.


Nymphomaniac te seksueel voor Turkije (Foto: Novum)