Iraanse popster bezingt homoseksuele liefde

De Iraanse popster Googoosh heeft een videoclip uitgebracht waarin ze de homoseksuele liefde bezingt. Het lied van de zangeres, die in ballingschap leeft, heeft voor veel ophef gezorgd in Iran, waar het onderwerp absoluut taboe is en waar zelfs de doodstraf staat op homoseksualiteit.

In het lied zingt Googoosh over een verboden liefde en in de videoclip zijn beelden te zien van een jonge vrouw vanuit het oogpunt van haar geliefde. Daar zijn beelden in gemonteerd van haar vader en anderen die hun afkeuring laten blijken. Pas op het laatste moment wordt duidelijk dat de geliefde ook een vrouw is.

Googoosh was de eerste echte Iraanse popster. Als gevolg van de Islamitische Revolutie van 1979 moest ze haar zangcarrière noodgedwongen twee decennia stilleggen. Uiteindelijk vertrok ze naar het buitenland waar ze het zingen weer oppakte. Onder sprekers van het Perzisch is Googoosh altijd populair gebleven. Ze geniet in Iran een status vergelijkbaar met die van Madonna in de Verenigde Staten.

Navid Akhavan, een in Iran geboren Duitser, heeft de videoclip geschreven en geregisseerd. De clip zou inmiddels al door meer dan een half miljoen Iraniërs zijn bekeken, via illegale satellietkanalen of via internet. "Dat laat zien dat het onderwerp, of je er nu voor of tegen bent, de aandacht trekt", zei Akhavan dinsdag. In Iraanse kranten wordt de video stevig bekritiseerd. Googoosh wordt afgeschilderd als 'anti-revolutionair'. Dat staat in Iran zo ongeveer gelijk aan hoogverraad.

"Ik dacht dat dit het perfecte moment zou zijn om met het medium van de videoclip en met het icoon Googosh, het gesprek op gang te brengen en duidelijk te maken: vrijheid om iemand lief te hebben is iets dat we allemaal moeten begrijpen en waar we allemaal voor moeten staan."