'Amsterdam sjoemelde met subsidie voor moskeeën '

De gemeente Amsterdam heeft met een truc ten onrechte een Europese subsidie gekregen voor twee moskeeën in Oost. Dat schrijft De Groene Amsterdammer dinsdag op basis van onderzoek. Er is een fraudeonderzoek ingesteld en de gemeente moet het subsidiebedrag van een miljoen euro mogelijk terugbetalen.

Het gaat om De Verbinding, een moskeeverzamelgebouw aan de Joubertstraat in de Transvaalbuurt. Stadsdeel Oost had hier geld voor nodig en wilde een beroep doen op een speciaal Brussels potje, aldus De Groene. Om kerk en staat gescheiden te houden kan dat echter niet voor bijvoorbeeld gebedshuizen.

Het gebouw werd in de subsidieaanvraag daarom omgedoopt tot een 'multifunctioneel-multicultureel centrum'. Het stadsdeel kreeg een miljoen euro voor het pand, een kwart van de totale bouwsom. Het gebouw, waar onder meer een Turkse en een Marokkaanse moskee in zitten, werd in 2009 geopend.

Het stadsdeel wil volgens De Groene nu van het gebouw af. Van de totale bouwsom van vier miljoen euro komt nog hooguit twee miljoen euro terug, zou uit een taxatie blijken

Het fraudekantoor van de Europese Unie Olaf maakt waarschijnlijk nog deze maand de resultaten van het onderzoek bekend.