Cyprus slikt privatiseringseis trojka alsnog

Het parlement van Cyprus heeft dinsdag alsnog ingestemd met een wetsvoorstel om staatsbedrijven te privatiseren. Met de goedkeuring is een belangrijk obstakel voor de uitbetaling van een deel van het steunpakket voor Cyprus uit de wereld. Een kleine centrumrechtse partij hielp de regering bij de hernieuwde stemming aan een meerderheid.

Bij de nieuwe stemming stemden 30 parlementariërs voor en 26 tegen. De centrumrechtse partij DIKO stemde in ruil voor toezeggingen van de regering over baanbehoud en inspraak in het privatiseringsproces dit keer voor. De linkse partijen stemden net als vorige week tegen.

De regering had het parlement onder druk gezet door te zeggen dat wegstemmen van het voorstel het faillissement van Cyprus dichterbij zou brengen. Cyprus had een lening van 236 miljoen euro niet gekregen als het plan was weggestemd. De deadline van de trojka zou woensdag verstrijken.

Privatisering was een belangrijke voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie, die Cyprus vorig jaar een noodlening van tien miljard euro toezegden, mits het land aan een pakket eisen voldoet.

Privatisering van staatsbedrijven moet Cyprus 1,4 miljard euro opleveren. Onder meer telecom-, elektriciteits- en havenbedrijven moeten volgend jaar buiten overheidshanden komen.

Buiten het parlement werd door enkele honderden Cyprioten gedemonstreerd. Ze zijn bang dat privatisering tot baanverlies leidt.