Man schuldig aan zelfmoord na zwavelzuuraanval

De man die in 2011 in Zoetermeer zijn ex-vriendin met zwavelzuur overgoot, is schuldig aan de zelfmoord die de vrouw vorig jaar februari pleegde. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. De man krijgt een celstraf van zestien jaar en tbs. De rechtbank kwam twee jaar geleden tot dezelfde straf, ook al leefde de vrouw toen nog.

De verdachte was tegen het vonnis van de rechtbank in beroep gegaan omdat hij van de tbs af wilde. De officier eiste na de zelfmoord van de vrouw in hoger beroep achttien jaar cel en tbs, twee jaar meer dan in eerste aanleg.

De rechtbank achtte de man nog schuldig aan poging tot moord. Het hof gaat daar niet in mee, maar acht de man wel schuldig aan de zelfdoding van zijn ex. "Zij leed door de zeer zware verminking ondragelijk en uitzichtloos", aldus de rechter.

De vrouw kon door de verminkingen niet meer ongesluierd naar buiten, voor haar kinderen zorgen of werken. Het slachtoffer is door haar ex in deze situatie terechtgekomen en daarom is hij verantwoordelijk, zo stelt het hof.

De man verminkte zijn ex in augustus 2011 in haar slaapkamer. Hij boeide haar handen op haar rug en overgoot toen haar borst, hoofd en gezicht met honderd procent zwavelzuur. De vrouw, moeder van twee jonge kinderen, raakte zwaar verminkt in haar gezicht. Ze onderging talloze operaties om weer op de been te komen en verbleef vijf maanden in het brandwondencentrum.

In februari vorig jaar pleegde de vrouw zelfmoord door een overdosis medicijnen in te nemen.