Werkloosheid stijgt minder hard dan verwacht

De werkloosheid loopt dit jaar verder op, maar minder sterk dan voorzien. Dat blijkt dinsdag uit de nieuwste economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Van de beroepsbevolking zit dit jaar iets minder dan 7,3 procent zonder werk, is de verwachting. In de raming van december was dat nog 7,5 procent.

Ook het aantal werklozen valt licht lager uit dan drie maanden geleden werd gedacht. Pakweg 650.000 Nederlanders zijn dit jaar op zoek naar werk, zo verwacht het CPB. De denktank rekende eerder nog op 665.000 werklozen in 2014. Vorig jaar waren 602.000 mensen werkloos, omgerekend bijna 6,8 procent van de beroepsbevolking.

De werkloosheidspercentages van het CPB fors wijken af van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het planbureau maakt bij zijn berekeningen gebruik van de internationale ILO-definitie, net zoals bijvoorbeeld de Europese Commissie. Het CBS kiest voor een eigen nationale definitie. Volgens die methode kwam de werkloosheid uit op 8,6 procent.

De ramingen van het CPB zijn iets milder dan de verwachtingen van eurocommissaris Olli Rehn van vorige week. Rehn gaat ervan uit dat de werkloosheid dit jaar daalt tot 7,4 procent van de beroepsbevolking, na 6,7 procent vorig jaar. Over het aantal Nederlanders dat dit jaar naar verwachting werkloos is, doet Rehn geen uitspraken.

Na de stijging van dit jaar loopt de werkloosheid in 2015 weer langzaam terug, zo verwacht het CPB. De denktank spreekt voor volgend jaar op een werkloosheidspercentage van zeven procent. Het CPB is daarmee opnieuw positiever dan Rehn, die in zijn nieuwste vooruitzichten rekent op 7,2 procent werkloosheid.

Ook het aantal werklozen daalt volgend jaar weer, zo verwachten de CPB-economen. Het aantal mensen zonder werk zakt in 2015 terug naar 635.000.