Rusland verbiedt import van varkensvlees uit VS

Rusland heeft dinsdag de import van Amerikaans varkensvlees in de ban gedaan. Dat maakte de toezichthouder voor de Russische landbouw en veeteelt bekend. Rusland besloot eerder dit jaar nog het importverbod op te heffen, maar komt daar nu dus op terug.

Volgens Rusland zijn de controles op varkensvlees in de Verenigde Staten niet toereikend om de veiligheid van het varkensvlees te garanderen.

Het is aannemelijk dat de hervatting van het importverbod verband houdt met de crisis in Oekraïne, waarin Rusland en de VS lijnrecht tegenover elkaar staan. De Amerikaanse president Barack Obama zei maandag dat Rusland 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis' staat met zijn militaire acties op de Krim, het schiereiland in het zuiden van Oekraïne.

De VS en de Europese Unie overwegen sancties in te stellen tegen Rusland. Een economisch adviseur van de Russische president Vladimir Poetin liet in een reactie weten dat Rusland de financiële banden met andere landen kan uitbreiden om de schade van eventuele westerse sancties teniet te doen.