Snerpende reacties op Oscarpresentatrice DeGeneres

De uitreiking van de Oscars van dit jaar staat nu al te boek als één van de slechtste ooit. Het was vast de bedoeling van de makers om de nare bijsmaak van vorig jaar, toen Seth MacFarlane menig Hollywoodster beledigde, te doen vergeten. Maar volgens vooraanstaande media wist presentatrice Ellen DeGeneres, die in haar eigen talkshow doorgaans in bloedvorm lijkt, zondagavond allerminst te overtuigen.

De BBC noemt het materiaal waarmee DeGeneres moest werken 'minder overtuigend dan het haar van John Travolta'. De Britse omroep licht een act uit waarbij DeGeneres haar stem verhief naar de 84-jarige June Squibb, zogenaamd omdat die een dove bejaarde is. Ook de grap over Barkhad Abdi, die vast een sommelier moest zijn omdat hij uit Somalië komt, kan niet op goedkeuring rekenen.

The Hollywood Reporter gaat nog een stapje verder. "Als de reclamespots tussendoor beter zijn dat de show, weet je dat er iets goed fout zit", stelt het Amerikaanse entertainmenttijdschrift.

De grap met de op slag beroemde groepsselfie, waarmee DeGeneres met onder meer Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Kevin Spacey en Bradley Cooper op de foto ging en die Twitter deed crashen, wordt schaamteloze reclame voor telefoonfabrikant Samsung genoemd. De act waarin DeGeneres pizza's uitdeelde om tot populairste Oscarpresentatrice ooit te worden benoemd, wordt afgedaan als bloedstollend voorspelbaar.

Niet alles was echter te wijten aan DeGeneres. Zo was tijdens de avond een overdaad aan montages te zien over de Oscars en oude films, waardoor de ceremonie kunstmatig werd gerekt. De meeste muzikale optredens, sowieso door veel kijkers al jaren gezien als onnodige opvulling, duurden te lang. Bette Midler mocht haar Wind Beneath My Wings pas zingen nadat het In Memoriam van overleden filmmakers was afgelopen, in plaats van tijdens de compilatie.

De show liep al snel achter op schema, waardoor de kardinale fout werd gemaakt dat veel van de belangrijke prijzen ver na primetime werden uitgereikt. Zo kwam de tamelijk onbelangrijke Oscar voor beste originele filmmuziek pas rond kwart over elf aan bod. En daarna moesten de echt grote prijzen nog komen.

De avond stond bol van de technische fouten, zoals verkeerd gerichte of niet scherpgestelde camera's. Microfoons stonden nog open terwijl acteurs dachten dat er een reclamepauze was en dus dingen zeiden die niet voor het publiek geschikt waren. Veel van de namen van winnaars werden verkeerd uitgesproken. Dit alles duidt op een gebrekkige voorbereiding.

Toen John Travolta de naam van zangeres Idina Menzel uitsprak als Adela Dazeem, werd er al snel een twitteraccount met die naam geopend, dat binnen een paar uur elfduizend volgers had en meteen trending topic was. Het was duidelijk dat het publiek dat thuis de Oscaruitreiking volgde zich eigenlijk stierlijk zat te vervelen. Zo zal de Oscaravond van 2014 vooral de boeken in gaan als de avond waarop Ellen DeGeneres die leuke groepsfoto maakte waarmee Twitter crashte.

Ellen DeGeneres laat over zich heenlopen (Novum)