Lagere straf voor gijzeling en misbruik dove vrouw

De 22-jarige Robbert P. heeft van het gerechtshof in Arnhem maandag een lagere straf gekregen voor het gijzelen, misbruiken en mishandelen van de dove Freya Svasek in Hoevelaken. De man moet van het hof vijf jaar de cel in en krijgt ook tbs opgelegd. De rechtbank had hem eerder tot zeven jaar cel en tbs veroordeeld.

Vanwege zijn jonge leeftijd - P. was 19 jaar oud toen Svasek op zijn pad kwam - en vanwege de bij hem geconstateerde gedragsproblematiek vindt het hof het van belang dat de man snel met zijn tbs-behandeling begint.

De 42-jarige medeverdachte Gerrit van den H. kreeg van het hof negen jaar en tbs. Dat is dezelfde straf als eerder van de rechtbank. Het hof vindt dat Van den H. een leidende rol heeft gespeeld in de hele zaak.

Volgens het hof is bewezen dat de twee mannen de vrouw onder erbarmelijke omstandigheden ruim drie maanden van haar vrijheid hebben beroofd. Ze dwongen haar medicijnen te gebruiken en veel alcohol te drinken. Daarnaast werd ze met grote regelmaat verkracht en zwaar mishandeld. Door de mishandelingen liep Svasek onder meer een gebroken neusbeen en een breuk in haar onderkaak op. Ook moet ze enkele tanden missen.

Volgens het hof zijn de verklaringen van het slachtoffer betrouwbaar en zijn daar in het hoger beroep de belastende verklaringen bij gekomen die beide daders over elkaar hebben afgelegd. Het hof stelt dat de mannen 'voortdurend een dreigende situatie voor de vrouw hebben gecreëerd waardoor voor haar, vanwege haar doofheid en spraakgebrek, de mogelijkheid ontbrak om zich aan de mannen te onttrekken'.

Vanwege de ernst van de feiten vindt het hof lange gevangenisstraffen 'passend' en vanwege de kans op herhaling wordt bij beide mannen de maatregel tbs met dwangverpleging als 'noodzakelijk' gezien.

De destijds 31-jarige Freya Svasek verdween in november 2011 uit een psychiatrische inrichting. In februari 2012 werd ze door de politie bevrijd uit een woning in Hoevelaken. Ze was vrijwillig meegegaan naar het huis in de Gelderse plaats, maar toen ze weg wilde, bleken de deuren op slot en werd haar telefoon afgenomen.