Belaagd parlement Libië vergadert voortaan in hotel

Het Libische parlement wijkt uit naar een hotel. Na een aanval van gewapende relschoppers, waarbij zondagavond zes parlementsleden gewond raakten en een bewaker de dood vond, was de maat voor de volksvertegenwoordiging vol.

De afgevaardigden van het Algemene Nationale Congres ruilen het parlementsgebouw in voor een vijfsterrenhotel in het centrum van Tripoli, liet plaatsvervangend voorzitter Hussein al-Ansari maandag weten. De huidige vergaderzaal is zondagavond beschadigd geraakt. De indringers staken onder meer het spreekgestoelte in brand.

Het twee jaar geleden gekozen parlement wordt verlamd door een machtsstrijd tussen islamistische en seculiere partijen en heeft het vertrouwen van veel Libiërs de afgelopen maanden verspeeld. In februari zou de ambtstermijn van de huidige lichting parlementariërs aflopen, maar het islamistische smaldeel wist voor elkaar te krijgen dat die met een jaar werd verlengd. Dat was tegen het zere been van veel Libiërs die het parlement liever vandaag dan morgen zien vertrekken.

Zondag drongen gewapende demonstranten, die de ontbinding van de volksvertegenwoordiging eisten, de vergaderzaal binnen. De relschoppers verstoorden de beraadslaging, gooiden met meubilair en sloegen verscheidene parlementsleden in elkaar.