Valkenburg en Schouten naar WK allround

Diane Valkenburg en Irene Schouten hebben zich geplaatst voor het WK allround. De schaatssters dwongen een ticket af door hun podiumplaats op de nationale titelstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dat blijkt uit de selectie die de KNSB zondagavond heeft bekendgemaakt.

Kersvers Nederlands kampioene Yvonne Nauta en Ireen Wüst waren al zeker van een startbewijs. Wüst verdedigt op 22 en 23 maart haar titel in Heerenveen.

Bij de heren verdienden Renz Rotteveel en Wouter Olde Heuvel een plek in de selectie door hun respectievelijk zilveren en bronzen medaille op het NK. Koen Verweij en Jan Blokhuijsen waren na het EK in Hamar in januari al zeker.

De selectiecommissie van de KNSB besloot niet Thom van Beek, de nummer vier van het NK, maar Douwe de Vries aan te wijzen als reserve. De Vries werd zaterdag gediskwalificeerd op de 5000 meter, maar reed eerder een verdienstelijk EK. Bij de vrouwen is Jorien Voorhuis reserve.

Sven Kramer is er niet bij in Thialf. De titelhouder en zesvoudig wereldkampioen allround laat zich opereren aan zijn neusholtes en komt dit seizoen niet meer in actie.