Duitsland rekent niet meer op spionageakkoord VS

Duitsland verwacht de Verenigde Staten voorlopig niet te kunnen overhalen tot wederzijdse spionageonthouding. De regering van bondskanselier Angela Merkel bepleitte zo'n overeenkomst om geruchtmakende onthullingen als die over het bespieden van Merkel en andere Duitse hoogwaardigheidsbekleders voortaan te voorkomen.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde na de ophef over de afluisterpraktijken van de NSA aan de inlichtingendienst aan banden te leggen. Maar hij wees er in diezelfde adem op dat de VS met geen enkel land ooit hebben afgesproken af te zien van spionage.

De Duitse regering beloofde haar eveneens verontwaardigde Europese partners eerder samen met de Fransen het voortouw te nemen in onderhandelingen met de VS over een akkoord dat onderlinge spionage voortaan uit de wereld moest helpen. Die tot dusver vergeefse besprekingen gaan door, 'maar we mogen er niet vanuit gaan dat we op korte termijn een oplossing overeenkomen', zei Merkels woordvoerder Christiane Wirtz vrijdag. De Duitse oppositie verwijt de regering dat zij te weinig druk op Washington uitoefent uit angst dat dit de onderlinge betrekkingen zal schaden.

Wirtz' chef heeft beloofd Obama nog voor de zomer een bezoek te brengen, maar heeft nog niet bekendgemaakt wanneer ze dat doet. Dat Merkel op 2 mei Washington aandoet, zoals opinieblad Der Spiegel berichtte, wilde Wirtz niet bevestigen.