Carnaval barst weer los

De traditionele aftrap van het Limburgse carnaval wordt zaterdag in Venlo gegeven. Om 11.00 uur begint in de Limburgse plaats de 23e Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Vanuit heel Limburg en daarbuiten zullen carnavalsvierders naar Venlo afreizen. De organisatie van het evenement verwacht een kleine 30.000 bezoekers in de stad.

De carnavalsvierders in Venlo kunnen bij zeven verschillende podia genieten van een gevarieerd programma vol muziek en kleinkunst. De festiviteiten op de Oude Markt zullen door regionale omroep L1 live uitgezonden worden.

Alcoholbeleid
Voor het eerst is carnaval voor 16- en 17-jarigen een ware beproeving. Zij mogen immers per 1 januari geen alcohol meer drinken.

In Nijmegen zijn de optochtlopers dan ook de wacht aangezegd door burgemeester Hubert Bruls (CDA). De Nijmeegse burgervader heeft de gehele optocht namelijk drooggelegd. Deelnemers mogen geen druppeltje alcohol nuttigen, iets dat toch zeer tegen de carnavalstraditie indruist.

Burgemeesters in een boel andere steden zijn gelukkig een stuk pragmatischer. Zo heeft burgemeester Antoin Scholten (VVD) van Venlo aangegeven dat controleren in de verklede mensenmassa 'gekkenwerk' is. "Waar begin je in een mensenmassa waar tienduizenden mensen opeengepakt staan? Bovendien is iedereen verkleed of geschminkt," zegt Scholten. Hij lijkt dus een oogje toe te knijpen als minderjarigen een pilje drinken. Ook in plaatsen als Geleen, Sittard en Maastricht zal niet streng gecontroleerd worden. De controleurs zijn er wel, maar zullen het vaak bij een waarschuwing laten.