Elektrische tweewieler sterk in opmars

Het peloton elektrische fietsen is vorig jaar sterk gegroeid. Een op de vijf nieuwe fietsen die consumenten kochten is een zogeheten e-bike. In zes jaar tijd is het marktaandeel van dit type tweewieler verdrievoudigd. Brancheorganisaties van de fietsensector Bovag en RAI Vereniging hebben dat vrijdag gemeld.

Vorig jaar reden in totaal 192 duizend nieuwe e-bikes de weg op. Dat is een stijging van 9,4 procent ten opzichte van 2012. In totaal verkochten fietsverkopers meer dan een miljoen fietsen in 2013. Dat is tweeënhalf procent minder dan in 2012.

Hoewel het aantal afnam, steeg de omzet met 3,7 procent naar 797 miljoen euro. Dat kwam door de hogere prijzen die werden berekend. Een fietsenmaker vroeg gemiddeld 989 euro voor een nieuwe tweewieler, 2,6 procent meer dan eer jaar eerder. Die prijsstijging is een gevolg van de toenemende populariteit van de elektrische fiets, die doorgaans duurder in aanschaf is.

Hoewel negentien procent van de verkochte fietsen (deels) elektronisch werd aangedreven, haalde deze fiets meer dan 45 procent van de totale omzet binnen. Van alle andere soorten werden minder exemplaren verkocht.