Triodos met half miljoen klanten nu 'middelgroot'

Triodos Bank heeft vorig jaar achttien procent meer klanten weten aan te trekken. Met 517 duizend klanten is de  antroposofische bank naar eigen zeggen nu een 'middelgrote bank', zo verklaarde directievoorzitter Peter Blom bij de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers.

In 2008, het jaar dat de kredietcrisis uitbrak, had de bank nog maar 191 duizend klanten. De groei in 2013 was wel iets minder hoog dan in de twee voorgaande jaren, toen het klantenbestand bijna een kwart per jaar hoger uitkwam. "Er is ontegenzeggelijk een groeiende behoefte aan duurzame banken als Triodos Bank", zo verklaart Blom de toestroom van klanten.

Die toestroom zorgde er mede voor dat het totaal toevertrouwd vermogen aan Triodos, inclusief beleggingsfondsen en private banking, met twintig procent steeg tot 9,6 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 25,7 miljoen euro, veertien procent meer dan een jaar eerder.

De kredietverlening van Triodos steeg in 2013 met slechts acht procent, terwijl de bank mikte op een plus van vijftien tot twintig procent. De bank hoefde wel minder opzij te zetten om mogelijke verliezen op te vangen: 0,49 procent van de totale kredietenportefeuille, tegen 0,67 procent in 2012. Triodos streeft naar een kwart procent.

Dit jaar wil Triodos de kredietportefeuille verder verbeteren en diverser maken. De bank verwacht dat het balanstotaal, dat vorig jaar met 22 procent steeg, dit jaar met 5 tot 15 procent groeit. De winst zal na jaren van flinke stijgingen nog maar maximaal 'iets verbeteren'. De resultaten worden gedrukt door de eenmalige heffing van de Nederlandse staat, vanwege de redding van SNS Bank een jaar geleden, zo verklaart de bank.

Triodos investeert onder andere in zaken als religieuze groeperingen, homeopathie en meditatiecentra.