Het Groene Boekje wordt makkelijker

Communisten hebben Das Kapital, nazi's hebben Mein Kampf en zo is er voor grammaticanazi's het Groene Boekje. Hoewel het er niet naar uitziet dat die eerste twee binnenkort nog geüpdate worden, krijgt de officiële grammaticagids wel een herwerking. Het boek moet vooral beter te hanteren worden.

Daarvoor wordt ten eerste ongeveer de helft van de ongeveer honderdduizend woorden uit de papieren versie geschrapt. Alleen woorden waarvan de spelling een probleem vormt, komen in de nieuwe editie. De selectie wordt gemaakt aan de hand van data die verzameld is met de onlineversie van het boekje: "Duizenden mensen maken van deze zoekmachine gebruik, daardoor hebben we een goed beeld van welke woorden wel en niet opgezocht worden."

Ook zullen er nieuwe woorden komen in de Woordenlijst Nederlandse Taal, zoals het Groene Boekje officieel heet. Er zullen vooral Nederlandse woorden uit Suriname en de Nederlandstalige Caraïbische gebieden bijkomen. Het meest controversiële onderdeel van de tienjaarlijkse woordenlijst, de spellingsregels, wordt ditmaal niet aangepast.

Het Groene Boekje wordt uitgegeven door de Taalunie, een samenwerkingsverband tussen Nederlandstalige staten om de Nederlandse taal te regulariseren, documenteren en promoten. Jarenlang leverde het Groene Boekje de officiële spellingsregels van het Nederlands, die ook door de Nederlandse overheid gevolgd werden.

Sinds 1995 wordt iedere tien jaar een nieuwe versie van het boekje uitgegeven, wat vaak gepaard gaat met spellingshervormingen. De hervorming in 2005 was zodanig controversieel, dat sommige dagbladen, kranten en nieuwsmedia besloten een rivaliserende spellingsgids te introduceren, het zogenaamde Witte Boekje, dat onder auspiciën van het genootschap Onze Taal staat.

Uw nederige verslaggever wil zijn lezers slechts nog op het hart drukken dat de volledige lijst voor niets te consulteren is op woordenlijst.org. Alle vragen over spelling, zoals het gebruik van -t of -d, worden daar beantwoord.