Kerry: Georgië moet zich op EU richten

Georgië moet verder integreren met de Europese Unie en de NAVO. Die oproep deed de Amerikaanse minister van defensie John Kerry woensdag. Rusland zou zijn troepen in Zuid-Ossetië en Abchazië moeten terugtrekken, aldus Kerry. Deze twee gebieden scheidden zich in 2008 af van Georgië, met hulp van Rusland. De meeste landen erkennen de regio's echter niet als aparte staten, iets wat Rusland wel doet.

De spanningen tussen het Westen en Rusland zijn de laatste weken opgelopen vanwege de onrust in Oekraïne. De uitspraken van Kerry zullen hier waarschijnlijk alleen maar verder aan bijdragen. De Amerikaanse minister riep Rusland op zich aan het staakt-het-vuren te houden waarmee in 2008 een einde kwam aan de korte oorlog in Georgië en zijn troepen terug te trekken uit Zuid-Ossetië en Abchazië.

Kerry sprak echter ook verzoenende woorden. Het feit dat Washington Georgië en Oekraïne aanmoedigt toenadering tot de EU na te streven betekent volgens Kery niet dat Washington de invloed van Rusland in voormalige Sovjet-staten wil ondermijnen. De VS willen enkel democratie en economische groei bevorderen, aldus Kerry.

De VS zijn voorstander van een NAVO-lidmaatschap voor Georgië, iets waar Rusland falikant tegen is. Ook hoopt Kerry dat Georgië dit jaar nog een samenwerkingsovereenkomst tekent met de EU. Een vergelijkbare overeenkomst was vorig jaar de aanleiding voor de volksopstand in Oekraïne. De regering daar zag op het laatste moment af van een akkoord met Brussel en haalde in plaats daarvan de banden met Rusland aan.