Slob dreigt kabinetssteun in te trekken

De ChristenUnie trekt de steun aan het kabinet in als het plan om illegaliteit strafbaar te stellen niet van tafel wordt gehaald. Dat zei fractievoorzitter Arie Slob dinsdagavond in het televisieprogramma Een op Een.

"Als men doorzet dan zal dat schade opleveren aan onze relatie met het kabinet", zei Slob. "Dat betekent dat ik geen afspraken meer kan maken zoals we dat tot nu toe hebben gedaan." De leider van de ChristenUnie sprak de hoop uit dat het kabinet nog bij zinnen komt, maar sprak zich in ieder geval duidelijk uit dat zijn partij tegen gaat stemmen.

Het doet Slob verder zeer dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) onlangs sprak van het 'zoet' van de strafbaarstelling van illegaliteit na het 'zuur' van het kinderpardon. Volgens Slob gaat dat principieel een stap te ver. Hij roept het kabinet op zich te bezinnen.

Slob vreest verder dat als het wetsvoorstel wordt aangenomen de problemen alleen maar erger worden. Het kabinet zal illegalen alleen maar opjagen, denkt hij. "Ze zullen zich verschuilen, gaan bijvoorbeeld niet meer naar de dokter. En straks ben je nog medeplichtig aan crimineel gedrag als je ze gaat helpen. Waar zijn we dan mee bezig?", vroeg hij zich af.

De ChristenUnie was in de huidige kabinetsperiode meerdere keren belangrijk. Zo hielp de partij samen met andere oppositiepartijen D66 en SGP het kabinet aan een begrotings- en een woonakkoord.