EU gaat armoede bestrijden

Het Europees Parlement heeft dinsdag het groene licht gegeven voor een speciaal fonds om armoede in de Europese Unie te bestrijden. Het fonds, waarvoor 3,5 miljard euro is voorzien voor de periode 2014-2020, treedt meteen in werking.

Met deze pot kunnen lidstaten voedsel en basisgoederen aanbieden aan armen en daklozen, met speciale aandacht voor kinderen. Het komt in de plaats van een eerder EU-programma waarbij landbouwoverschotten werden gebruikt om de ergste nood te lenigen. Nu kunnen ook voedselvoorraden van restaurants, supermarkten en boeren gebruikt kunnen worden.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen onderhandelde mee over het voorstel, maar vindt het eigenlijk een schande voor de EU dat het nodig is. "Dat we in het rijke Europa voedselbanken subsidiëren toont dat er iets grondig mis is met het economisch beleid van de EU."

In 2012 riskeerden 125 miljoen mensen - een kwart van de EU-bevolking - armoede en uitsluiting, terwijl 50 miljoen ernstige tekorten leden, aldus de Europese Commissie.