Koers bitcoin blijft extreem instabiel

De gemiddelde prijs van bitcoins koerst dinsdagmiddag rond de 500 dollar (364 euro) na een waardedaling tot 420 dollar dinsdagochtend. Volgens handelaren in de virtuele munt hebben beleggers de afgelopen weken al rekening gehouden met de ondergang van wisselkantoor Mt. Gox, dat dinsdagochtend offline ging.

De wisselkoers van de bitcoin halveerde de afgelopen maand nadat problemen bij wisselkantoor Mt. Gox steeds duidelijker aan de oppervlakte kwamen. Jouke Hofman van bitcoinbank Bitonic ziet de vraag naar de virtuele munt dinsdagmiddag weer aantrekken. "Wij zien vandaag meer klanten bitcoins kopen dan verkopen. De koers gaat naar beneden en dat is voor veel handelaren een instapmomentje."

Volgens Hofman is de wisselkoers van de bitcoin 'relatief stabiel'. "Dit is niet de meest extreme beweging die we hebben gezien. De val van Mt. Gox komt niet uit de lucht vallen en mensen hielden er in hun koopgedrag rekening mee. De dienst had al een halfjaar grote problemen."

De website van bitcoinplatform Mt. Gox ging dinsdagochtend uit de lucht na aanhoudende technische problemen en berichten over miljoenendiefstal. Volgens een wijdverspreid en onbevestigd intern bericht zouden meer dan zevenhonderdduizend virtuele munten spoorloos zijn.

De koers van de bitcoin zakte vandaag een kleine tien procent.