SP tegen 'EU-dwang' Oekraïne

Tweede Kamerlid voor de SP Harry van Bommel vindt dat de Europese Unie moet stoppen te proberen om Oekraïne voor de EU te winnen ten koste van de Russische invloed. Hij vindt dat de verdeeldheid van het land daarmee niet wordt gerespecteerd.

Volgens van Bommel probeert de EU de bevolking steun en lidmaatschap voor te spiegelen aan de hand van een grote zak geld, maar is het helemaal niet duidelijk of dat wel het beste is voor het land. Dat zei de SP-politcus maandagsvond in Pauw en Witteman.

Van Bommel wijst erop dat een aanzienlijk deel van de bevolking juist op Rusland is gericht. Hij vreest dat er enkel tweespalt wordt gezaaid door het land voor het blok te zetten en te dwingen om tussen Rusland en de Europese Unie te kiezen. Dat zou bovendien de betrekkingen met Rusland op den duur op scherp kunnen zetten.

Zondag zeiden de Duitse bondskanselier Merkel en de Russische president Poetin na een telefoongesprek dat Oekraïne één land moet blijven. In het zuidoosten van het land wonen veel etnische Russen. Op het schiereiland De Krim heeft Rusland een belangrijke marinebasis.