'Marco Kroon als planner naar Mali'

Kapitein Marco Kroon gaat deelnemen aan de VN-missie Minusma in Mali. Dat zegt kolonel Jan Swillens maandag in De Telegraaf. "Marco Kroon is er over zes weken bij", aldus Swillens. Kroon vertrekt begin april naar het Afrikaanse land met de eerste lichting Nederlanders die deelneemt aan de missie.

Kroon zal als planner aan de slag gaan en vanuit de oostelijke stad Gao langeafstandverkenningen uitzetten. Nederland neemt deel aan de missie van de Verenigde Naties om de stabiliteit in Mali te herstellen en de bevolking te beschermen tegen geweld.

De 43-jarige Kroon is een van de bekendste militairen van Nederland. Hij is in 2009 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor zijn optreden in Uruzgan. In 2011 moest hij voor de rechtbank verschijnen wegens verdenking van drugs- en wapenbezit. Hij werd vrijgesproken.

Het kabinet besloot eind vorig jaar op verzoek van de VN zo'n 380 mensen, voornamelijk militairen, naar Mali te sturen. Zij zijn vooral verantwoordelijk voor het verzamelen van inlichtingen. De missie is de op drie na grootste van de VN en ging op 1 juli van start onder leiding van oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA). Momenteel zijn in het hoofdkwartier van de VN-missie in Mali al Nederlandse militairen werkzaam.

De Nederlandse bijdrage duurt in principe twee jaar. Daarna wordt de bijdrage geëvalueerd en valt een besluit over eventuele verlenging. De kosten worden geraamd op 137,5 miljoen euro.