FOK!toen: Metallica - Master of Puppets

Vandaag keren we met FOK!toen 28 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 24 februari 1986 dat het legendarische album Master of Puppets van Metallica voor het eerst verscheen. Master of Puppets was het derde studio-album van de heavy metalband uit Los Angeles, die eerder naam had weten te maken met de baanbrekende albums Kill 'Em All en Ride the Lightning. Master of Puppets was een album dat volgens veel fans van Metallica nog steeds tot het allerbeste werk van de band mag worden gerekend.

Metallica - Master Of Puppets

1984
Het jaar 1984 was best wel slecht begonnen voor Metallica. Zo had de band optredens moeten afzeggen nadat hun apparatuur was gestolen in Boston. De gebeurtenis zou zanger-gitarist James Hetfield wel inspireren tot het schrijven van het nummer 'Fade to Black'. Ook had de groep afscheid genomen van hun vorige manager Jon Zazula, welke opgevolgd zou worden door het duo Cliff Burnstein en Peter Mensch van Q Prime Management. Toch was het niet alleen kommer en kwel in 1984. Zo verscheen het fijne album Ride the Lightning en had de groep een platencontract getekend bij Elektra Records.

Ook deed Metallica in 1984 Europese tour, als voorprogramma van de band Twisted Sister. Bij deze tour werd ook Nederland aangedaan, met onder meer concerten in Zwolle (Aardschok Festival), Leiden, Oldenzaal en Zwaagwesteinde. Later dat jaar stond Metallica voor het eerst als hoofdact op diverse Europese podia, tijdens de Bang That Head That Doesn't Bang-tour, waarbij de band voor gemiddeld 1300 man publiek per avond speelde.

Begin januari 1985 volgde de Ride the Lightning-tour, met als hoogtepunten het optreden op 31 augustus 1985 op het Day On The Green Festival in Oakland (60.000 man publiek) en het Monsters of Rock Festival in Donnington Park (70.000 man publiek). Het was de eerste keer dat Metallica op Monsters of Rock zou spelen.

Metallica - Master Of Puppets (bootleg cassette Oekraine)
Metallica - Master Of Puppets (bootleg cassette Oekraine)

Een nieuw album
In de zomer van 1985 waren Lars Ulrich en James Hetfield begonnen met het schrijven van nieuwe nummers voor het volgende album. Dit werd gedaan in een garage in El Cerrito. Ulrich en Hetfield begonnen met opnemen van jams en haalden daar geschikte stukken uit om die te bewerken tot complete instrumentale nummers. Daarna kreeg een track een titel en een onderwerp en mocht Hetfield aan de slag met de tekst van het liedje. Uiteraard kregen ook Kirk Hammett en Cliff Burton de nodige ruimte om hun inbreng aan nummers te geven.

Begin september 1985 gaan de mannen van Metallica naar de Sweet Silence Studios in Kopenhagen, om daar samen met producer Flemming Rasmussen te werken aan de totstandkoming van het nieuwe album. In drie maanden tijd neemt Metallica acht beukende nieuwe nummers op. De opnames worden daarna afgemixt door Michael Wagener (bekend van zijn werk voor onder meer Mötley Crüe, Dokken en Accept) in de Amigo Studios in Los Angeles en gemastered bij het legendarische Sterling Sound in New York.

Metallica - Master Of Puppets (1988 her-uitgave Japan)
Metallica - Master Of Puppets (1988 her-uitgave Japan)

Master of Puppets
Op 24 februari 1986 lag Master of Puppets van Metallica in de schappen van de betere platenwinkels. Door zowel critici als fans wordt het album als een mijlpaal in de geschiedenis van de metalmuziek gezien. Master of Puppets stond onafgebroken 72 weken in de Billboard album top 200 en zou het eerste gouden album voor de band worden. De eerste drie weken na het verschijnen ging het album al zo'n 300.000 keer over de toonbank. Ondanks het feit dat het album niet op de radio te horen was en er ook geen videoclips waren gemaakt verkocht het album in het eerste jaar 500.000 keer. In 2003 waren er al meer dan 6 miljoen exemplaren van Master of Puppets verkocht, waarmee het album een zesvoudige platina status behaalde.

Master of Puppets was het allereerste thrashmetal-album dat een platina status zou behalen. Aan het begin van de negentiger jaren werd Metallica dan ook als één van de bands gezien die het thrashmetal-genre bij een groter publiek bekend zou maken. Zo was de groep één van de allereerste heavy metalbands die stadionconcerten ging geven en die ook regelmatig te gast was in programma's zoals MTV's Headbangers Ball.

Het album
Kant A:

Metallica - Master Of Puppets A

01 Battery 5:10
Het centrale thema van het album Master of Puppets was machteloosheid. Zo horen we in 'Battery' wat voor invloed woede op het gedrag van een mens kan hebben.

Hypnotizing power.
Crushing all that cower.
Battery is here to stay.
Smashing through the boundaries.
Lunacy has found me.

Cannot stop the battery.
Pounding out aggression.
Turns into obsession.
Cannot kill the battery.

02 Master of Puppets 8:38
Het nummer 'Master of Puppets' gaat over een persoon en diens verslaving aan cocaine. Hij blijft doorgaan, zelfs al kan hij er dood aan gaan.

End of passion play.
Crumbling away.
I'm your source of self-destruction.

Veins that pump with fear.
Sucking darkest clear.
Leading on your death's construction.

Taste me you will see.
More is all you need.
Dedicated to.
How I'm killing you.

03 The Thing That Should Not Be 6:32
'The Thing That Should Not Be' was gebaseerd op het korte verhaal The Shadow Over Innsmouth van H.P. Lovecraft en gaat over een man die de strijd aan moet gaan met onaardse machten.

Not dead which eternal lie.
Stranger eons Death may die.
Drain you of your sanity.
Face The Thing That Should Not Be.

04 Welcome Home (Sanitarium) 6:28
Het nummer 'Welcome Home (Sanitarium)' was gebaseerd op Ken Kesey's boek One Flew Over the Cuckoo's Nest. Het nummer gaat over een man die onschuldig opgesloten zit in een psychiatrische inrichting.

Sleep my friend and you will see.
That dream is my reality.
They keep me locked up in this cage.
Can't they see it's why my brain says rage.

Sanitarium, leave me be.
Sanitarium, just leave me alone.

Kant B:

Metallica - Master Of Puppets B

01 Disposable Heroes 8:14
In 'Disposable Heroes' bezingt Metallica het verhaal van een jonge soldaat en de superieuren die zijn lot in handen hebben.

Bodies fill the fields I see.
Hungry heroes end.
No one to play soldier now.
No one to pretend.

Running blind through killing fields.
Bred to kill them all.
Victim of what said should be.
A servant 'til I fall.

Soldier boy, made of clay.
Now an empty shell.
Twenty one, only son.
But he served us well.

02 Leper Messiah 5:38
'Leper Messiah' is een track waarmee de mannen van Metallica iedereen willen waarschuwen voor valse profeten. Van die reli-dwazen die beweren dat ze je ziel kunnen redden zolang je maar flink blijft lappen.

Spineless from the start, sucked into the part.
Circus comes to town, you play the lead clown.
Please, please.
Spreading his disease, living by his story.
Knees, knees.
Falling to your knees, suffer for his glory.
You will.

03 Orion 8:12
Naast het titelnummer was ook 'Orion' één van de favoriete composities van Cliff Burton. Ook door veel fans wordt dit nummer als één van de allermooiste composities van Burton gezien.

04 Damage, Inc. 5:08
In 'Damage, Inc.' zingt de band over zinloos geweld en vernietiging.

Dealing out the agony within.
Charging hard and no one's gonna give in.
Living on your knees, conformity.
Or dying on your feet for honesty.
Inbred, our bodies work as one.
Bloody, but never cry submission.
Following our instinct not a trend.
Go against the grain until the end.

Blood will follow blood.
Dying time is here.
Damage Incorporated.

Metallica - Master Of Puppets ins 2

Op tournee met Ozzy
In maart 1986 gaat Metallica op tournee met Ozzy Osbourne. Het zal de laatste tour zijn waarbij Metallica als voorprogramma zou spelen. De optredens met de voormalige zanger van Black Sabbath zou de band veel naamsbekendheid geven. 1986 zou echter ook een jaar worden die de bandleden van Metallica nooit meer zouden vergeten.

De ellende begon midden 1986 toen James Hetfield zijn pols brak bij een ongelukje met een skateboard. Zijn plaats werd daarna tijdelijk overgenomen door roadie John Marshall, die ook aan de snaren plukte in de band Metal Church. Op 26 september was James Hetfield weer beschikbaar als gitarist en de band speelde een spetterend optreden in de Solnahallen in Stockholm. Het zou ook Cliff Burtons laatste optreden met Metallica zijn.

Metallica - Master Of Puppets ins 1

Cliff 'Em All
Bij de tour door Europa maakte Metallica gebruik van een eigen tourbus. De mannen waren echter niet te spreken over de slaapruimtes in de bus en zodoende werd er elke avond geloot wie de meest comfortabele slaapruimte mocht gebruiken. Op de avond van 27 september was het Cliff Burton die de schoppenaas had getrokken. Burton lag net te slapen toen de bus betrokken raakte bij een slippartij. Door ijzel gleed de bus naar de rechterkant van de weg en de chauffeur probeerde dat te corrigeren door de andere kant op te sturen. Op datzelfde moment schoot de achterkant van de bus naar rechts en sloeg om. Burton was bij het ongeval door het raam van de bus gevlogen en was daarna onder de bus terechtgekomen. De 24-jarige bassist was op slag dood.

Met de dood van Cliff Burton kwam een einde aan een succesvolle periode in het bestaan van de jonge en veelbelovende thrashmetalband. Niet dat Metallica er na de dood van Cliff Burton mee ophield, maar het was niet meer de band die velen had weten te verblijden met baanbrekende tracks als 'Motorbreath' en 'For Whom the Bell Tolls'.

Metallica - Master Of Puppets back

Master of Puppets live
Metallica-fans met teveel vrije tijd hebben eens een berekening gemaakt welke nummers de groep het vaakst live heeft gespeeld. Bij Master of Puppets blijkt het titelnummer het meestgespeelde nummer van de groep te zijn. Het nummer werd tussen 31 december 1985 en 8 december 2013 maar liefst 1439 keer uitgevoerd. Ook 'Battery' en 'Welcome Home (Sanitarium)' waren vaak op de setlisten van de groep terug te vinden. Het instrumentale 'Orion' werd daartegen maar vijftig keer op een podium gespeeld. Het zou tot 3 juni 2006 duren voordat Metallica het volledige album Master of Puppets live zou spelen. Dit was bij een optreden op het Rock Am Ring Festival in Nürburg (Duitsland). Hieronder een overzicht van alle tracks van het album, gerangschikt op het aantal keren dat het nummer live werd uitgevoerd.

Master Of Puppets - 1439
Battery - 875
Welcome Home (Sanitarium) - 883
Damage, Inc. - 285
The Thing That Should Not Be - 262
Disposable Heroes - 139
Leper Messiah - 108
Orion - 50