Uitgaven aan medicijnen blijven fors dalen

De uitgaven aan medicijnen zijn voor het tweede jaar op rij fors gedaald. Nederlanders haalden vorig jaar voor 4,1 miljard euro aan medicijnen op bij de apotheek, tegen 4,4 miljard euro een jaar eerder. Dat meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) vrijdag. De bestedingen aan medicijnen waren in 2012 ook al zeshonderd miljoen euro lager.

De kosten voor medicijnen daalden volgens SFK doordat geneesmiddelen goedkoper werden. Daarnaast vergoedden zorgverzekeraars sommige medicijnen vorig jaar niet meer of waren de geneesmiddelen alleen nog via het ziekenhuis verkrijgbaar.

Ook het aantal uitgegeven medicijnen groeide minder sterk dan door vergrijzing en bevolkingsgroei was verwacht. Dat komt mogelijk doordat Nederlanders steeds gezonder oud worden, zegt een woordvoerder van SFK "Het eigen risico is vorig jaar bovendien stevig verhoogd", zegt hij. "Wellicht hebben Nederlanders daardoor minder medicijnen gekocht."

De teruggelopen uitgaven aan medicijnen betekenen wellicht dat de zorgpremies omlaag kunnen. Het is echter ook mogelijk dat de meevaller gebruikt wordt om hogere zorgkosten in bijvoorbeeld ziekenhuizen te compenseren.