Aantal Android-virussen flink gestegen

Het aantal kwaadaardige apps voor Android blijft snel toenemen. In heel 2013 zijn 1,2 miljoen zogeheten malwareprogramma's voor Android ontdekt, meldt beveiligingsbedrijf G Data vrijdag. Vergeleken met 2012 was er sprake van een toename van 460 procent.

In de tweede helft van 2013 steeg het aantal virussen voor Android met dertig procent vergeleken met de eerste helft, aldus G Data. De oorzaak is de grote populariteit van Android-apparaten, waarvan er dit jaar naar schatting meer dan 1 miljard over de toonbank gaan.

Acht van de tien malware-apps voor Android zijn Trojaanse paarden die waardevolle data proberen te stelen. "Deze gegevens kunnen met een flinke winst worden verkocht," zegt security-expert Eddy Willems van G Data. Criminelen proberen volgens G Data ook geld te verdienen door advertenties te tonen en gebruikers te bespioneren.

Komend jaar trekt onder meer Bitcoin meer de aandacht van cybercriminelen, aldus Willems. "Digitale valuta zijn erg gewild. Deze hoeven namelijk niet witgewassen te worden en zijn daarmee letterlijk 'easy money'." Criminelen zetten volgens G Data ook Android-malware in om Bitcoins te stelen.