Humanitaire chef VN wil meer troepen in CAR

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn meer troepen nodig om de moslimminderheid tegen vergeldingsacties van christelijke milities te beschermen. Dat heeft ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor humanitaire zaken en noodhulp Valerie Amos donderdag gezegd.

Amos toonde zich na een drie dagen durend bezoek 'geschokt door wat wij gezien hebben'. Een trip naar het gebied ten noorden van de hoofdstad Bangui werd woensdag opgehouden door zware gevechten waardoor alle wegen naar het vliegveld gesloten moesten worden. Amos prees de inzet van de Afrikaanse en Franse militairen, maar zei dat meer troepen nodig zijn om de vrede te brengen en te bewaren.

Het grootste blok van islamitische landen, de Organisatie van Islamitische Samenwerking of OIC, heeft donderdag besloten met spoed een missie naar de CAR te sturen. De missie onder leiding van de Guineese minister van buitenlandse zaken Lounceny Fall moet de situatie in kaart brengen, solidariteit met de moslims betuigen en helpen bij vredesbesprekingen.

"Een collectieve en tijdige inzet van de gehele internationale gemeenschap is geboden om de nieuwe autoriteiten te helpen de orde te herstellen en het land te stabiliseren, vanwege de implicaties van de crisis voor de vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio en ook daarbuiten", zei OIC-secretaris-generaal Iyad Ameen Madani.