Zuid-Koreanen in Noord-Korea voor familiereünie

Meer dan honderd Zuid-Koreanen zijn donderdag in Noord-Korea aangekomen voor een hereniging met familieleden die ze meer dan zes decennia niet hebben gezien. Dat melden Zuid-Koreaanse media.

Het zijn de eerste familiereünies in meer dan drie jaar tijd. Dinsdagochtend stak een colonne bussen de zwaarbewaakte Koreaanse grens, de gedemilitariseerde zone, over. In totaal 82 bejaarde Zuid-Koreanen, met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar, begeleid door 58 familieleden wacht een ontmoeting met 180 Noord-Koreanen. Zij werden via een loterijsysteem gekozen om aan de reünies deel te nemen.

Meer dan zeventigduizend Zuid-Koreanen staan op een wachtlijst voor toekomstige herenigingen. Veel Zuid-Koreanen nemen warme kleren, medicijnen of chocolade mee voor hun familieleden. Er is een groot tekort aan basisgoederen in het noodlijdende communistische land. In de sneeuw ontmoetten de emotionele familieleden elkaar.

De Noord-Koreaanse Ri Chol Ho gebruikte pen en papier om met zijn dove Zuid-Koreaanse broer Lee Myeong-ho te communiceren. "Moeder vertelde me altijd dat je thuis zou komen en een paar rubberen schoenen voor me zou kopen", schreef Ri.

De hereniging was niet voor iedereen een mooie gebeurtenis. De Noord-Koreaanse Ri Jong Sil werd niet herkend door haar zus, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. De Zuid-Koreaanse Seo Jeong-suk overleed twee weken voor de reünie, waardoor Kim Yong Sil haar moeder niet meer kon zien. En de 91-jarige Kim Som-gyeong zakte dinsdag in elkaar en moet nog steeds rust houden. Onzeker is of hij zijn Noord-Koreaanse kinderen nog kan ontmoeten. Achttien Zuid-Koreanen vielen uiteindelijk af door slechte gezondheid of omdat familieleden in het noorden hen weigerden te ontmoeten.

In Noord-Korea worden familieleden van mensen die tijdens de Koreaanse Oorlog naar het zuiden vluchtten soms nog steeds vervolgd of op zijn minst in de gaten gehouden. Ook gaan er geruchten dat sommige familieleden voor de herenigingen zijn overleden. De reünie vindt plaats in een resort bij de berg Kumgangsan, aan de oostkust van Noord-Korea. Meer dan een miljoen Zuid-Koreaanse toeristen konden dit vakantieoord tien jaar lang bezoeken, totdat een Noord-Koreaanse bewaker hier in 2008 een Zuid-Koreaanse toerist doodschoot.

De Zuid-Koreanen werden afgezet bij een nieuwe steen met de tekst 'Lang leve generaal Kim Jong Un, de Zon van Korea'. De 90-jarige Zuid-Koreaan Son Ki-ho ziet er naar uit om zijn dochter te ontmoeten, die hij tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig achterliet toen zij twee jaar oud was. "Het beeld van mijn dochter die me uitzwaaide staat nog vers op mijn netvlies gebrand", aldus Son.

De 93-jarige Gang Neung-hwan ontmoet deze week zijn 64-jarige zoon voor de eerste keer sinds hij in 1961 Noord-Korea ontvluchtte. "Ik raakte in 1951 gescheiden van mijn vrouw, slechts na vier maanden samenzijn. Ik wist niet eens dat ze zwanger was", zei Gang. "Ik hoorde pas dat ik een zoon in Noord-Korea had toen ik me voor de herenigingen aanmeldde." Toen Gang zijn zoon donderdag zag, riep hij plagend: "Je ziet er oud uit. Kom en geef me eens een knuffel."

De familiereünie zal tot zaterdag duren, waarna er nog een hereniging zal plaatsvinden waarbij ongeveer 450 Koreanen van beide zijden elkaar zullen treffen. Onenigheid over aanstaande jaarlijkse oefeningen van het Zuid-Koreaanse en het Amerikaanse leger gooide niet, zoals gevreesd, roet in het eten. Pyongyang had uitstel van de legeroefeningen geëist, maar kwam hier later na hoog overleg met Seoul op terug. In september zegde Noord-Korea op het laatste moment nog familieherenigingen af. De oefeningen waren vorig jaar nog een van de belangrijkste oorzaken van hoogoplopende spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Noord-Korea dreigde toen Seoul in een 'vlammenzee' te veranderen en de Verenigde Staten en Zuid-Korea met een atoombom te bombarderen. De militaire oefeningen beginnen over vier dagen.

De Koreaanse Oorlog eindigde in 1953 in een wapenstilstand, hoewel er nooit een vredesverdrag werd gesloten. De twee landen zijn formeel nog steeds in oorlog en de grens is een van de zwaarst bewaakte ter wereld. De doorgaans zeer emotionele familieherenigingen zijn de enige manier waarop Noord- en Zuid-Koreaanse burgers elkaar kunnen spreken, aangezien zij elkaar niet kunnen schrijven, bellen of e-mailen.