Japan gaat mogelijk seksslavernij heronderzoeken

Japan gaat mogelijk opnieuw onderzoek doen naar de inzet van seksslavinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft regeringswoordvoerder Yoshihide Suga donderdag gezegd.

Suga reageerde op een parlementslid dat zei dat er niet zoiets als seksslavernij is geweest. Volgens Suga overweegt Japan de verklaringen opnieuw te onderzoeken van zestien Zuid-Koreaanse vrouwen die zeggen te zijn gebruikt als 'troostmeisjes' voor het Japanse leger. De kwestie zorgt al langer voor spanningen met Zuid-Korea en China.

In 1993 erkende Japan dat veel meer vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ingezet als troostmeisjes, hoewel de systematische betrokkenheid van de Japanse regering hierbij vaak niet uit archiefstukken kon worden afgeleid. De regering bood wel haar excuses aan voor de gedwongen prostitutie.

De huidige, nationalistische, premier Shinzo Abe komt tot ergernis van Zuid-Korea en Japan steeds vaker terug op die excuses. Hoewel schattingen uiteenlopen, denken historici dat er ongeveer tweehonderdduizend vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ingezet als seksslavinnen aan het Japanse front. Het leeuwendeel hiervan bestond uit Koreanen, maar er waren ook ongeveer 250 Nederlandse troostmeisjes.