Finse rendieren geven licht

Hoewel er na de kernramp van 1986 in Tsjernobyl zeer veel radioactief materiaal neersloeg op Lapland, is dat niet de reden dat Finse rendieren tegenwoordig licht geven. Ze worden sinds kort als proef namelijk beschilderd met lichtgevende verf om aanrijdingen te voorkomen.

Rendieren worden net zoals herten nogal eens door auto's aangereden. In Finland worden de waarschuwingsborden langs de weg echter vaak gestolen, waardoor men een andere oplossing heeft gezocht om automobilisten tijdig te waarschuwen.

Als proef zijn twintig van de ruim 200.000 dieren in Lapland inmiddels voorzien van een likje lichtgevende verf op hun gewei, stelt Anna Ollila van de Finse Rendierherdersvereniging. Eerdere experimenten met reflectoren en reflecterende tape mislukten omdat de dieren de aanpassingen van hun gewei af schraapten.

Men hoopt dat de verf blijft zitten en door dieren, weer en vrieskou niet afbladdert. Ook wordt bekeken of de rendieren niet raar opkijken van lichtgevende vrienden. Indien het een succes is zal het verven vermoedelijk worden uitgebreid.

Een foto van een beschilderd rendier is in het bronartikel terug te vinden.