Greenpeace dumpt steenkool voor paleis Hollande

Activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben woensdag een vrachtwagenlading steenkool gedumpt voor het presidentieel paleis in Parijs. Ook hadden de activisten naar eigen zeggen twee containers in de truck met radioactief water. Greenpeace wil met de actie zijn roep om meer duurzame energie kracht bij zetten. Twaalf mensen werden gearresteerd.

De politie blokkeerde de straat die naar het paleis leidt al snel en sloeg de activisten in de boeien. Schoonmakers haastten zich naar het Elysée om de kolen op te ruimen.

Greenpeace zei dat het water in de truck was vervuild met het radioactieve tritium, dat ze hadden verzameld bij een opslagplaats voor nucleair afval. De actie is niet alleen gericht tegen de Franse president François Hollande, maar ook aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die later op de dag een bezoek brengt aan Parijs.

"Met deze actie willen we een krachtig signaal afgeven aan François Hollande en Angela Merkel (...). We vragen ze af te zien van het gebruik van energiebronnen die gevaarlijk zijn, zoals kolen en kernenergie, en eindelijk een echte overgang in gang zetten op het gebied van energie", zei Greenpeace-activist Sébastien Blavier.

Frankrijk haalt ruim twee derde van al zijn elektriciteit uit kerncentrales. In Duitsland werd vorig jaar meer steenkool gebruikt. Het totale aandeel van steenkool in de Duitse energievoorziening bedraagt nu zo'n 45 procent.