NSA bespioneert WikiLeaks

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en haar Britse tegenhanger GCHQ 'hebben WikiLeaks en zijn bezoekers bespioneerd'. Dat schrijft Julian Assange dinsdag op zijn klokkenluiderswebsite.

Assange baseert zich op documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Hij wil dat de Amerikaanse president Barack Obama een speciale aanklager aanstelt om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Uit een van die documenten blijkt dat Assange al sinds 2010 op een lijst staat 'van mensen die het doel van een klopjacht moet worden'. Op dezelfde lijst staan ook leden van al-Qaida. De Verenigde Staten zouden andere landen onder druk hebben gezet om Assange te arresteren en vervolgen. In 2008, kort nadat WikiLeaks werd opgericht, werd de website al door het Amerikaanse leger op een lijst gezet van vijanden die vernietigd moesten worden.

"WikiLeaks veroordeelt het roekeloze en onwettige gedrag van de NSA", aldus Assange. "Geen organisatie, inclusief de NSA, heeft het recht om zo tegen journalisten te ageren."

De NSA trekt IP-adressen na van mensen die WikiLeaks bezoeken. Aan de hand daarvan kan de identiteit van zijn lezers worden achterhaald.

WikiLeaks en zijn bezoekers zijn niet de enige slachtoffers. Volgens nieuwswebsite The Intercept bespioneren de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten ook websites als The Pirate Bay en hackerscollectief Anonymous.

Assange verblijft al meer dan anderhalf jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Groot-Brittannië. Hij vluchtte hierheen nadat bekend was geworden dat hij aan Zweden zou worden uitgeleverd vanwege een ontuchtzaak. Assange is bang dat dit land hem aan de VS zal uitleveren. De VS willen hem vervolgen voor het publiceren van geheime documenten.