Spanning in Caracas om te snijden

De Venezolaanse veiligheidsdiensten hebben dinsdag een plein in de hoofdstad Caracas waar betogers tegen de regering wilden demonstreren afgesloten. De betogers zijn aanhangers van oppositieleider Leopoldo Lopez tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Tegelijkertijd maken betogers die juist achter de regering staan zich op voor een tegendemonstratie. De spanning in de stad is om te snijden.

Er bestaat grote vrees dat het opnieuw tot onlusten komt tussen voor- en tegenstanders van de regering. Rond het plein heeft de politie een kordon gelegd en metrostations in de omgeving zijn afgesloten. Lopez, die de autoriteiten had uitgedaagd hem op te pakken als hij zich weer in het openbaar zou laten zien, had zich aangesloten bij de betogers, maar meldde zich later uit eigen beweging bij de autoriteiten. Lopez zei niet te vrezen voor een gevangenisstraf. "Ik ben onschuldig", aldus de oppositieleider.

Honderden studenten hebben de afgelopen week op de straten van Caracas doorgebracht. Overdag werd gedemonstreerd, in de nacht werd strijd geleverd met de politie. Vorige week woensdag kwamen bij onlusten drie mensen om het leven. Een van de slachtoffers zou een student zijn die omkwam toen militieleden die de regering steunen het vuur openden op een groepje betogers.

Maandag trokken betogers naar het gebouw van de Venezolaanse overheidsdienst voor telecommunicatie. Ze eisten dat alle beperkingen die de media zijn opgelegd worden opgeheven en dat er vrijelijk mag worden bericht over de politieke crisis in het land. De politie zette traangas en rubberkogels in om de betogers uiteen te jagen. Er viel een vierde dode toen een voertuig op een groep studenten inreed.

Tegen oppositieleider Lopez is een arrestatiebevel uitgevaardigd, omdat hij betrokken zou zijn bij het geweld van vorige week. Bovendien wordt hij beschuldigd van diverse misdaden, zoals moord en vernieling van openbaar bezit.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro beschuldigt de 42-jarige Lopez, wiens partij twee maanden geleden de burgemeestersverkiezingen won, van het aanvoeren van een door de Verenigde Staten gesteund 'fascistisch' complot om hem uit het zadel te wippen. "Lopez gaf al deze gewelddadige jongeren, die hij getraind heeft, opdracht het bureau van de officier van justitie en half Caracas te verwoesten en is vervolgens ondergedoken", zei Maduro maandag.

De VS zijn opgekomen voor Lopez en een arrestatie heeft volgens de VS 'ernstige nationale en internationale gevolgen'. Die steun had maandag tot gevolg dat drie Amerikaanse diplomaten 48 uur de tijd kregen het land te verlaten. Ze zouden de oppositie steunen. Washington wees de aantijgingen van de hand en noemde ze 'ongegrond'. De Venezolaanse regering moet volgens de VS een 'betekenisvolle dialoog' voeren met de oppositie.

Maduro wil de revolutie van de overleden president Hugo Chavez die hij vorig jaar na diens dood opvolgde voortzetten. Venezuela kampt echter met een groot tekort aan basale levensmiddelen, een inflatie van 56 procent en enkele van de hoogste misdaadcijfers van Latijns-Amerika.