Syrische regering boekt opnieuw terreinwinst

Syrische regeringstroepen hebben dinsdag het dorp Maan in de centrale provincie Hama heroverd. Rebellen die het dorp bezet hielden en ervan beschuldigd worden tientallen dorpelingen te hebben vermoord, werden verdreven. Dat hebben de Syrische staatsmedia gemeld.

Het Syrische staatspersbureau SANA zei dat het regeringsleger de 'laatste schuilplaatsen van de terroristen, die het dorp waren binnengetrokken en een bloedbad hebben aangericht, heeft verwoest'. Syrië verwijst met terroristen naar de rebellen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde dat in het dorp sektarische moorden hebben plaatsgehad. Zo'n veertig mensen, overwegend alawieten, de tak van de islam waar ook president Bashar Assad toe behoort, werden omgebracht toen de rebellen het dorp binnentrokken.

Volgens activisten worden in het zuiden van het land versterkingen samengetrokken in een pogingen rebellen te verdrijven uit een gebied in de buurt van de Golan-hoogvlakte. In de heuvels ten zuiden van de stad Quneitra wordt volgens Rami Abdurrahman van het Observatorium zwaar gevochten. Het leger heeft extra tanks, zware artillerie en militairen naar het gebied gestuurd.

Ook bij Yabroud, de laatste stad in de buurt van de grens met Libanon die nog in rebellenhanden is, wordt strijd geleverd. Regeringstroepen, gesteund door Hezbollahstrijders, zijn daar al sinds december bezig met een offensief in een poging aanvoerlijnen voor de rebellen vanuit Libanon door te snijden.