'Turkse' verkiezingsposters blijken nep

Nederland was weer eens in rep en roer. Ditmaal kwam het niet doordat we overspoeld zouden worden door Roemenen of doordat de banken al ons geld zouden afpakken. Nee, nu was men boos over verkiezingsposters die in het Turks gesteld waren. Nu blijkt dat een grote hoax.

Enkele dagen geleden verschenen er posters van zowel D66- als PvdA-kandidaat-raadsleden, waarop een opschrift in het Turks stond. Zoals gewoonlijk dook de PVV er enthousiast op. Joram van Klaveren noemde het 'belachelijk' en stelde de geloofwaardigheid van minister Lodewijk Asscher (PvdA) in vraag.

Maar kennelijk heeft meneer Van Klaveren iets te vroeg geroepen. De posters blijken namelijk helemaal niet van de kandidaat-raadsleden af te komen, maar van onbekenden. Zowel PvdA-kandidaat-raadslid Asli Bolat als D66-kandidaat raadslid Fatih Elbay ontkennen iets met de posters te maken te hebben.

Bolat, die in Uden probeert een zetel te bemachtigen, zegt tegen Spitsnieuws: "Deze posters komen van een particuliere website, die dit buiten mijn weten om gemaakt heeft." Ze benadrukt dat ze ten eerste een heel andere campagnefoto gebruikt en ten tweede nog geen campagne aan het voeren is.

Hetzelfde verhaal geldt voor de poster van Elbay. Een woordvoerder van D66 in Rotterdam, waar Elbay zich verkiesbaar stelt, zegt dat reeds om rectificatie gevraagd is: "De heer Elbay heeft gisteren bij het verschijnen van de poster op Geenstijl.nl persoonlijk naar de makers hiervan gemaild om hem te laten verwijderen en dat is gebeurd."