Studenten Inholland eisen 'verspild geld' terug

Studenten en ex-studenten van Inholland slepen de hogeschool voor de rechter. De studenten van de opleiding Media en Entertainment Management eisen tienduizenden euro's aan 'verspild studiegeld' terug, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De opleiding die deze studenten hebben gevolgd en de opleiding Commerciële Economie van Inholland liggen al enkele jaren onder vuur vanwege het te lage niveau. Leerlingen kregen soms onterecht een diploma. De hogeschool voerde verbeteringen door en scherpte de eisen aan, waarop minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in december besloot de accreditatie van de opleidingen niet in te trekken.

Maar nu zijn er honderden studenten die jaren gebrekkig onderwijs hebben gehad en nu opeens aan scherpere eisen moeten voldoen, stelt advocaat Robin Verspaandonk in de krant. Hij staat inmiddels tien gedupeerden bij. Sommige studenten zijn volgens hem na zes of zeven jaar uit wanhoop gestopt. "Die mensen hebben jarenlang voor niets gestudeerd. Ze blijven achter met een gigantische studieschuld en zonder diploma."

Ook hadden de studenten volgens de advocaat al lang kunnen werken als ze een goede opleiding hadden gehad. Daarom zijn ze volgens hem tienduizenden euro's aan inkomsten misgelopen. "Ze willen dat geld nu terugzien."

De advocaat onderzoekt of een collectieve claim kan worden ingediend, maar dat zal niet eenvoudig zijn. Sommige studenten willen alsnog hun diploma krijgen, terwijl anderen meer bezorgd zijn over de studieschuld die in de tienduizenden euro's kan lopen.